Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Фотовиставка

ПЕРЕСУВНИЙ ВЕРНІСАЖ

Маріупольського народного фотоклубу «Берег»

image

Фотоклуб «Берег» (м. Маріуполь) був заснований у січні 1975-го року на загальних зборах фотолюбителів міста. Організатором і першим художнім керівником клубу був талановитий фотомайстер  Володимир Іванович Ажажа.

Перша назва клубу – «Кальміус». Основна мета створення фотоклубу –  творчий розвиток учасників і популяризація фотографії в Маріуполі, місті з багатою фотографічної історією.

Найбільш важкі часи фотоклуб пережив в дев'яності роки - роки поділу СРСР, коли припинилася всіляка підтримка з боку держави, в тому числі і матеріальна. Саме в ці роки в творчій фотографії відбувся природній поділ на професійну та аматорську фотографію. На щастя, фотоклубу вдалося зберегти традиції, творчий колектив та залучити молодих авторів. З перших днів існування і до цього дня фотоклуб «Берег» продовжує залишатися важливим елементом в загальній структурі фотографічного життя міста, тією сферою, в якій виникають і отримують дієву підтримку творчі починання, виявляється авторська індивідуальність і здатність до вираження своїх художніх поглядів і ідей.

За час існування фотоклуб «Берег» організував більше 50 фотовиставок (клубних, тематичних, персональних). Члени клубу були учасниками всеукраїнських, міжнародних виставок та конкурсів в Англії, Росії, Латвії, Німеччині, Польщі.

В 1991 році фотоклубу за високі досягнення в фотоконкурсах і активну роботу з розвитку фотомистецтва та популяризацію художньої фотографії було присвоєно звання народного. А 16 травня 2000 року розпорядженням Маріупольської міської ради фотоклуб буз зареєстрований як міська громадська організація.

Народний фотоклуб «Берег» – об’єднання людей, захоплених єдиною справою – фотографією. Сьогодні члени клубу – Юрій Філін, Микола Заварика, Олександр Павлюк, Анжела Білодід, Сергій Орлов, Марія Дубицька, Максим Сагайдак, Дмитро  Пащук, Олександр Бережний, Олена Яковенко, Федір Каменський, Стельян Гаргала, Людмила Буянова, Анна Іванова, Дарія Башкісер  беруть активну участь в творчому житті міста Маріуполя і держави. Клуб надає регулярну творчу підтримку дитячим позашкільним установам, де діють фотогуртки.

«Ми разом вивчаємо мистецтво фотографії в процесі практичних занять. Атмосфера  фотоклубу максимально комфортна, розкута. Теми наших зібрань можуть бути як заплановані зарані, так і народжуватися спонтанно в процесі занять. Проводяться творчі зустрічі з мистецтвознавцями, психологами, художниками. Будь хто, навіть фотограф-початківець, може отримати грамотну консультацію з основ фотографії, законів композиції чи постановки світла.

Та, перш за все, «Берег» був створений для спілкування однодумців.

Ми служимо мистецтву фотографії!»  

Експозиція «Пересувний вернісаж», яка містить 63 фотороботи 9 авторів, була сформована весною 2016 року з метою ознайомлення фотолюбителів інших міст країни з творчістю членів фотоклубу «Берег». Завдяки фотоклубам  м. Маріуполя та м. Енергодара (ФК «Скіфія») «Пересувний вернісаж»  вже побачили поціновувачів фотографії обох міст. Тепер, за ініціативи фотоклубу «9 х 12» (м. Київ), фотовиставка буде показана у столиці України. Автори представлених світлин щиро сподіваються, що перегляд  подарує глядачам позитивні емоції, яких так бракує в цей важкий для нашої країни період.

 

Термін експонування: з 13 лютого по 13 березня 2017 року

за адресою м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 1

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого