Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

   … «Я не тому письменник українського народу, що вмію писати. Я тому письменник, що відчуваю обов’язок перед народом.  Бог вложив у мої руки перо. Хай буде дозволено мені  використати його для доброго, для потрібного»

                                                   Улас Самчук 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Віртуальна книжкова виставка

Подвижник слова і духу

До 110-річчя від дня народження  У. О. Самчука (1905 – 1987), українського письменника, журналіста і публіциста

 

image

Улас Олексiйович Самчук народився 20 лютого 1905р. в селi Дермань на Рiвненщинi. Навчався в Бреславському (нинi Вроцлавському) унiверситетi. Пiзнiше переïхав до Чехословаччини, де навчався в Украïнському вiльному унiверситетi в Празi.

Перше оповiдання Уласа Самчука  «На старих стежках» було надруковане у варшавському часописi «Наша бесiда» 1926 року, а з кiнця 20-х рокiв вiн вже активно спiвпрацює з украïнськими лiтературно-художнiми часописами.

Трагедiя голодомору 1932 – 1933 pp. в Украïнi стала тематичною основою його роману «Марiя» (1933). В 1932 p. написаний також  полiтично загострений роман «Кулак», в якому автор показує реалії насильницькоï колективiзацiï.

Одним з визначних досягнень украïнськоï лiтератури став роман-епопея У. Самчука «Волинь» (1928 – 1937) – розлоге епiчне полотно, яке зображує буття украïнського селянина в добу воєн та революцiй. Головний персонаж твору, Володька Добенко, через усi життєвi катаклiзми проносить вiру в незнищеннiсть народу. Героïчна iсторiя Закарпатськоï Украïни вiдображена в патрiотичному романi «Гори говорять» (1936).

У роки нiмецькоï окупацiï письменник продовжує культурно-просвiтницьку роботу на посадi редактора газети «Волинь». Проте за своï патрiотичнi переконання вже 1943 p. вiн був заарештований нацистами.

В пiслявоєнний час У. Самчук переïздить до Канади, де публiкує перший том трилогiï  «Ост» – «Морозiв хутiр» (1948) (другий роман – «Темнота» побачив свiт 1957 року, третiй «Втеча вiд себе» – 1982р.).

Улас Самчук вiдомий також як автор спогадiв: «На бiлому конi» (1955), «Чого не горить вогонь» (1959), «На конi вороному» (1975), «Плянета Дi-Пi» (1979).

Помер письменник 9 липня 1987 р. в Канадi.

Ім’я Уласа Самчука було добре знане за кордоном і майже невідоме в Україні. Тільки в роки незалежності його твори почали видаватись в Україні, кращі з яких було внесено до шкільних і вузівських програм, про нього заговорили літературознавці, з-за океану повернулись документи, рукописи та меморіальні речі письменника, українці змогли побачити закордонні видання його творів.

Національна парламентська бібліотека України з нагоди 110-річчя від дня народження  У. О. Самчука підготувала віртуальну книжкову виставку «Подвижник слова і духу».

В експозиції представлені твори письменника українською мовою різних років видання. Це – прижиттєві видання та публікації  творів письменника, що вийшли друком в різних країнах світу та твори, видані в Україні останніми десятиріччями. Матеріали про творчий і життєвий шлях Уласа Самчука представлені окремими виданнями, статтями з періодичних видань та матеріалами наукових конференцій. 

На виставці представлені документи і публікації із фондів НПБУ, інтернет-ресурси. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 


Інформація підготовлена відділом СКД  

1/29

Самчук, У. Юність Василя Шеремети : Роман / У. Самчук; Ред. Б.Подоляк. — Б. м. : Прометей, 1947. — 165 с. — (Бібліотека новітньої літератури) — На корінці зазнач.: II.

 

Шифр зберігання: А589119

У складних національних і політичних умовах головний герой твору «Юність Василя Шеремети» та його товариші — учні Кременецької української гімназії — швидко дорослішають, набувають соціального досвіду і переходять від юнацьких пристрастей та захоплень до усвідомлення відповідальності за свою долю, долю своїх друзів, батьків, своєї землі. Непідробна щирість, переконливі й живі характери школярів, спокійний і розважливий стиль оповіді дають читачеві можливість не тільки збагнути розумом, а й відчути, що цей роман справді про юність — найсвітлішу, незабутню і неповторну пору в житті людини. Незважаючи на труднощі, які доводиться долати героям роману, книга викликає у читача світле почуття оптимізму.