П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Фотовиставки газети «День» 

«ТЕРНОВА ОСІНЬ»

 

image

 

3 грудня 2014 року в Арт-галереї Національної парламентської бібліотеки України (вул. Грушевського, 1) та в конференц-залі (вул. Набережно-Хрещатицька, 1) розпочала роботу       фотовиставка «ТЕРНОВА ОСІНЬ», яка є частиною підсумкової експозиції зі світлин-переможців XVI Міжнародного фотоконкурсу газети «День».  Вони обрані з понад 2 тис. фоторобіт, надісланих з усіх куточків України як фотографами-професіоналами, так і фотолюбителями в номінаціях «Події», «Особистості», «Український світ», «Життя як воно є», «Світ очима дітей» та в окремій номінації від міжнародної організації ПРООН «Будуємо нову країну разом».

Як завжди, фотовиставки «Дня» - це фотолітопис, як і чим жила Україна цей рік. А він став для всіх нас «концентратом викликів та випробувань»…

Тому символом цьогорічної виставки обрано ТЕРЕН, з його сизо-синіми ягодами на колючих гілках… Це – і «тернистий шлях», яким сьогодні всі ми йдемо, прориваємося з кров’ю, і що змогли зафіксувати на своїх світлинах учасники конкурсу. Це також і захист, адже у багатьох країнах цю рослину наділяють саме таким смислом: «колюча огорожа» захищає від непроханих гостей і… від злих сил. В українській міфології є повір’я: якщо вколоти терновою колючкою когось із нечисті, то зло втрачає свою силу… Загалом, терен – це вміння захищати себе і своїх близьких. Про це вам скаже будь-який орнітолог: птахи люблять вити гнізда у його колючих гілках, бо там вони – у безпеці. Туди не дістанеться жодний хижак… Хіба це не про нас? Не про захист рідної землі на сході країни?.. Деякою мірою наш Фотоконкурс – це теж захист. Від викривленої картини світу.

Значна частина світлин присвячена саме цим подіям – Революції Гідності на Майдані та війні на сході країни. У фокусі – люди, які творять історію сьогодні.

Фотоконкурс «Дня», який проводиться щорічно від 1999-го року - це найбільш масштабний соціальний проект газети, що поряд з іншими культурно-просвітницькими ініціативами видання (Бібліотекою «Україна Incognita», Літньою школою журналістики «Дня», премією ім. Джеймса Мейса «За громадянську позицію» та ін.) став вже її візитівкою.

Термін експонування фотовиставки: з 3грудня 2014 р. по 11 січня 2015 р. : вул. Грушевського, 1 – з 9.00 до 20.00, без вихідних;

вул. Набережно-Хрещатицька, 1 – з 9.00 до 17.30, субота, неділя -вихідний.

 

Інформація підготовлена відділом СКД.