Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

«Цивілізованість суспільства визначається тим,
                        як воно піклується про своїх безпорадних членів.»

Перл Бак (американська письменниця)


 

Всеукраїнський «Тиждень права» був започаткований у 2008 році з нагоди відзначення 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини.

Указом Президента України № 1149/2008 від 8 грудня 2008 року встановлено започаткувати проведення Всеукраїнського тижня права щороку в тиждень, що включає 10 грудня – День прав людини, який відзначається у пам’ять проголошення Генеральною асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.

10 грудня 1948 року Організація Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини, що проголошує права особистості, цивільні і політичні права і свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші). У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх особових відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн. Декларація не носить обов’язкового характеру. В основу документа були покладені всі напрацювання людської думки, які були на той момент у даному питанні. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини. Багато країн включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції. Її принципи лежать в основі багатьох пактів, конвенцій і договорів з прав людини, укладених з 1948 року.

 

Інформація підготовлена відділом обслуговування користувачів

1/46

Адміністративно-правове забезпечення прав і свобод людини та громадянина : навч. посіб. / І. О. Ієрусалімова, І. О. Ієрусалімов, П. М. Павлик, Ж. В. Удовенко. – К. : Знання, 2007. – 223 с.

Шифр зберігання в НПБУ:                    А679774

У посібнику розглянуто основні проблеми розробки адміністративно-правового механізму забезпечення прав і свобод людини та громадянина, вироблення відповідних рекомендацій для вдосконалення адміністративного законодавства у сфері реалізації цих прав і свобод та практики застосування його норм. Головна увага зосереджена на з'ясуванні змісту адміністративно-правового статусу громадянина України, його особливостей, класифікації прав і свобод людини та громадянина за ступенем сприяння органів виконавчої влади та інших суб'єктів правовідносин, дослідженні механізму адміністративно-правового забезпечення прав і свобод людини та громадянина, визначенні організаційних засобів у системі адміністративно-правового забезпечення прав і свобод людини та громадянина, з'ясуванні адміністративно-правових гарантій забезпечення прав і свобод людини та громадянина.

Для студентів вищих навчальних закладів. Посібник буде корисним також аспірантам, викладачам, науковцям та юристам-практикам.