Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Михайло Бойчук – українець, художник, педагог»

Виставка графічних плакатів студентів

КДІДПМД імені Михайла Бойчука

 

imageВиставка графічних плакатів  студентів Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука – присвята своєму Вчителю, відомому художнику Михайлові Львовичу Бойчуку.

Життя і творчість Михайла Бойчука – визначної постаті в історії українського національного мистецтва – це драматична, але сповнена силою духу книга, осягнути зміст якої досить непросто.

Видатний художник, основоположник українського монументального мистецтва, він до того ж мав талант педагога. Завдяки такому поєднанню Михайло Бойчук став фундатором вищої художньої освіти в Україні. Його послідовники – їх ще називають «бойчукістами» – відомі у всьому світі.

Головним принципом заснованого М. Бойчуком мистецького напрямку було відновлення високого духовного начала в мистецтві,  відродження його моральних критеріїв, створення національного мистецтва, оскільки, як вважав митець,  мистецтва позанаціонального взагалі не існує.

Але концепція розвитку українського мистецтва Михайла Бойчука на той час ішла врозріз з офіційною сталінською концепцією «соціалістичної культури». З початком 1930-х років Михайло Бойчук та його послідовники були репресовані. Самого художника-педагога після тривалих допитів у катівнях НКВД у Києві розстріляли як ворога народу.

Десятиліття інтелектуального геноциду викреслили ім’я М. Бойчука та його учнів із мистецької пам’яті, що завдало непоправної шкоди всій культурі, пригальмувало гармонійний розвиток українського малярства.

Сьогодні, коли ідеї бойчукізму стали дороговказом на шляху входження українського мистецтва у світовий культурний простір, професорсько-викладацький склад та студенти Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука сміливо йдуть уперед, збагачуючи основні концепції творчості Михайла Львовича.

Готуючись гідно відзначити 135 річницю від дня народження  митця         (2017 р.), студенти разом з викладачами вузу розпочали роботу над новими творчими проектами. Нинішня плакатна виставка містить 42 роботи. Серед авторів –  Ірина Іващенко, Олександр Мікула, Ірина Рудницька, Ольга Музиченко, Анжеліка Біла, Тарас Макар, Євгенія Логачова, Тетяна Войналович, Ольга Шпак, Тетяна Приходько, Ірина Демчук, Олена  Коломієць та багато інших.   Організатор виставки Олександр Мікула – доцент кафедри графічного дизайну КДІДПМД ім. М. Бойчука.

Термін експонування: з 20 жовтня по 9 листопада 2014 року.

Виставка працює за адресами: вул. Грушевського, 1 та вул. Набережно-Хрещатицька. 1.

 

Інформація підготовлена відділом СКД.