П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Виставка живопису

Георгія Сергєєва «Золото осені» 

(До 70-річчя автора)

 

imageУкраїнський графік і живописець Георгій Олександрович Сергєєв народився 12 вересня 1944 року в  селі Шевченкове Глухівського району Сумської області. Образотворчим мистецтвом захопився ще в дитинстві. Вищу художню освіту отримав в Українському поліграфічному інституті ім. Івана Федорова ( м. Львів) зі спеціальності  художника-графіка з оформлення та ілюстрації книг.

Все творче життя художника пов’язане  зі столицею України – Києвом. Після закінчення інституту більше 20 років пропрацював художнім редактором видавництва  Національної академії наук України «Наукова думка». З 1994 року і по сьогодні – художній редактор  редакційно-видавничого відділу  Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України.

Творчий діапазон митця широкий і багатогранний. Це – книжкова і станкова графіка, живопис, поезія. Основні техніки виконання творів – лінорит, ксилографія, темпера, офорт, олійний живопис, акварель. У художньому доробку майстра – екслібриси, портрети, пейзажі, натюрморти, вітальні листівки.

             Домінантою творчості митця стало мистецтво екслібриса. Над створенням книжкових знаків художник працює вже більше трьох десятиліть. За ці роки створено більше 600 книжкових мініатюр. Їх вирізняє різноманітність сюжетів, композиційна майстерність і чудове технічне втілення.  Саме яскраві та самобутні екслібриси зробили творчість київського митця  відомою далеко за межами України.

             За роки творчої діяльності проведено 35 персональних виставок живопису та графіки. Георгій Сергєєв був учасником 155 вітчизняних та зарубіжних художніх виставок. Серед них: «Художник і книга» (Київ – 1981, 1986, 1990), «Європа в екслібрисі» (Данія, Німеччина –1991), «Світова виставка майстрів екслібрису» (Японія, 1992), «Екслібрис з усього світу» (Італія, 1994), «Міжнародна виставка екслібрисів» (Чехія, 1996), «Всесвітній екслібрис» (Росія, 1998) та багато інших.

             1992 року на конкурсі екслібриса для Художнього товариства Святого Луки (Барселона, Іспанія) отримав першу премію та іменну медаль за кращий книжковий знак.

             Твори Георгія Сергєєва експонувалися на виставках та конкурсах в Італії, Словаччині, Польщі, Литві, Росії, Данії, Німеччині, Франції, Іспанії, Бельгії, Чехії, Іспанії.

             Сьогодні роботи художника представлені в музейних колекціях Музею книги і друкарства України, Національного музею літератури України, Національної бібліотеки України ім. Вернадського, Музею екслібриса в Каунасі (Литва), Інтернаціонального екслібрисцентру Сент-Нікласа (Бельгія), Музею мистецтв Фредеріксхавн (Данія) та в інших відомих музеях і бібліотеках, а також у зібраннях колекціонерів багатьох зарубіжних країн.

 «Всі роботи Георгія Сергєєва вирізняються

тонкою технічною майстерністю, художньою виразністю і змістовністю. В усьому видно прояви високої культури, інтелекту, виняткової винахідливості в побудові композицій і 

пошуках незвичайних сюжетів»

Віталій Бакуменко

Віце-президент Російської асоціації екслібриса

Міжнародного Союзу книголюбів

  Виставка «Золото осені», приурочена до 70-річчя митця,  містить 26 робіт олійного живопису та 32 акварелі.

 Виставка працює за адресою: вул.. Грушевського. 1

 Термін експонування: з 9 по 23  вересня  2014 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД.