П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Міжнародного дня волонтерів

 

image

У сучасному українському суспільстві волонтера сприймають як людину, котра, не шкодуючи ні сил, ні коштів, допомагає іншим людям.

Святкування Міжнародного дня волонтерів, яке щорічно відбувається 5 грудня, було запропоновано Генеральною Асамблеєю ООН в 1985 році. Це свято організовується для пропаганди соціально-економічного розвитку суспільства.

Сьогодні людей, які мають право відзначати це свято, зазвичай називають волонтерами. Весь вільний час вони присвячують суспільним справам. Досить часто волонтери ризикують своїм життям, коли беруть участь у ліквідації наслідків глобальних катастроф та природних катаклізмів чи інших надзвичайних ситуацій. Також цей день можна вважати святом людей, які допомагають персоналу дитячих будинків, будинків  для престарілих, лікарень швидкої допомоги і т.д.

Мета проведення свята у цивілізованих країнах полягає в залученні до волонтерського руху якомога більшої кількості людей, які готові на безкоштовній основі допомагати іншим. Норми праці волонтерів прописані в пунктах Всесвітньої декларації волонтерів.

До середини ХІХ ст. волонтерство розглядалося як військова справа, а волонтери – романтичні юнаки, які прагнули за покликом серця піти в бій за чужу незалежність і обов’язково в далеку екзотичну країну. Але згодом воно почало набувати соціального змісту і визначається як добровільна, неоплачувана, соціально-спрямована, неприбуткова діяльність, що здійснюється волонтерами і волонтерськими організаціями шляхом надання допомоги іншим.

З початком російської агресії проти нашої держави у діяльність українських волонтерів було внесено значні корективи.

Роком народження українського волонтерства по праву можна вважати 2014-й – саме Революція Гідності дала поштовх розвитку волонтерства в нашій країні, яке з поодиноких випадків переросло в потужний громадянський рух. Військові дії на сході країни, тисячі поранених, мільйони біженців, відсутність налагодженої інфраструктури в армії – все це лягло на плечі українських волонтерів. Вони добровольцями йшли на фронт, збирали по світу гроші й везли на передову все, що могли, починаючи зі шкарпеток і закінчуючи тепловізорами, приймали біженців, здавали кров для поранених, знаходили потрібні ліки, плели маскувальні сітки й готували борщові набори.

До Міжнародного дня волонтерів в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого, яка плідно співпрацює з волонтерськими та громадськими організаціями,було підготовлено книжкову виставку. Експозиція вміщує літературу про волонтерський рух, історію його виникнення та статті з періодичних видань.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики  радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 5  – 19 грудня 2017 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар  

відділу соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.