Вівторок, 30 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Всеукраїнська науково-практична конференція УБА

«Партнерство – розвиток - дія»

 

 24 листопада 2017 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого у рамках Всеукраїнської  науково-практичної конференції «Партнерство – розвиток – дія» відбулися засідання секцій:

- «Бібліотечно-інформаційна освіта УБА» (модератори: Воскобойнікова-Гузєва О. В., докт. наук із соц. комун.,  член Президії Української бібліотечної асоціації,  Загуменна В. В., канд. пед. наук, проф., зав. кафедри інформаційних комунікацій та бібліотекознавства  Національної академії керівних культури і мистецтв;

- з адвокації УБА (модератори: Шевченко І. О., канд. пед. наук, президент УБА, Барабаш С. І., канд. наук із соц. комун., голова секції з адвокації УБА);

- «Бібліотека – на допомогу особам з інвалідністю та людям похилого віку» УБА (модератори: Романуха З. В., канд. наук із соц. комун., член Рівненського ОВ УБА, Ступницька С. П., член Рівненського ОВ УБА.

На засіданні секції «Бібліотечно-інформаційна освіта УБА» обговорювались теми: інформаційна, бібліотечна та архівна справа в соціокомунікаційному процесі сучасності; інтеграція бібліотеки з закладами освіти й науки (із досвіду Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинского); магістерські освітні програми нового покоління: можливості реалізації в науковій діяльності; основні напрями розвитку співпраці Ради молодих вчених Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського НАПН України з науковою молоддю; інтерактивні форми роботи з молоддю; психолого-педагогічна підготовка фахівців з інформаційно-бібліотечної справи в Україні; професіоналізація студентів спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» через професійно-освітні програми Української бібліотечної асоціації; освіта заради змін: робота Відкритого університету для дорослих на базі публічних бібліотек Чернівецької області (2016-2017 рр.); партнерство в рамках проекту УБА «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках»; освітні програми УБА у 2018 році: підходи до планування визначення пріорітетів та напрямів взаємодії.

 В обговоренні заходів реалізації Програми УБА з адвокації «Дієва бібліотека – успішна громада!» на 2017- 2021 рр. взяли участь: канд. пед. наук, президент УБА  І. О. Шевченко, директор Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Горького, член Президії УБА  С. А. Моісєєва, член Президії УБА  Л. А. Мозгова, заст. директора Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського, голова Полтавського ОВ УБА Н. В. Влезько.

Продовження теми прозвучало у доповідях: громадський бюджет як інструмент для змін та участь у ньому бібліотек: на прикладі міста Києва; Дніпропетровська бібліотечна асоціація як центр консолідації бібліотечного співтовариста області; адвокація в дії.

Під час роботи секції «Бібліотека – на допомогу особам з інвалідністю та людям похилого віку» УБА обговорювались такі питання: «особливі» люди та як ми їх вигадуємо; обслуговування людей з інвалідністю та поважного віку у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці; особливості спілкування із користувачами з інвалідністю;  у пошуках нового читача: нові форми роботи з користувачами.

Змістовні виступи доповідачів, дружня атмосфера сприяли плідному професійному спілкуванню, неформальному обміну думками.

 

Інформацію підготувала бібліотекар 1 кат.

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.