П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Благодійна акція

на підтримку дітей з родин політв’язнів у Криму

«Рука допомоги»

 

11 листопада 2017 р. у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого вже вдруге відбулася благодійна акція «Рука допомоги» з метою підтримки родин кримських політв’язнів, і в першу чергу  дітей, які залишилися без батьківської опіки.

Організаторами заходу виступили: Меджліс кримськотатарського народу, ГО «Кримська родина», Ісламський громадський культурний центр м. Києва, Кримськотатарський Ресурсний Центр, ГО «КримSOS» за підтримки Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України,  Міністерства культури України.

«Ненасилля – принцип кримськотатарського народу», – наголосив у своєму виступі голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, і подякував усім небайдужим людям за ідею Акції, її втілення та розповсюдження за межами Криму. Його думку продовжили недавно звільнені з полону заступники голови Меджлісу Ільмі Умеров та  Ахтем Чийгоз: «Розуміння і співчуття – цього мало ... Давайте ми допоможемо  кримським політв'язням сидіти гідно, принаймі не думати про те, що там їдять їхні діти». Співзвучно з ними говорив муфтій Духовного управління мусульман України Саїд Ісмагілов «Віруючі схожі на будівлю, де одна цеглина підтримує іншу. Ніхто не зламає будівлю, якщо народ триматиметься разом, буде допомагати і підтримувати один одного!»

Міністр з питань тимчасово  окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш наголосив на мужності політв’язнів Кремля, їхній силі волі, незламності духу, відповідальності перед родиною, суспільством, державою, для яких важливо знати, що про їх рідних людей є кому подбати і закликав присутніх: «Тож давайте робити добру справу!».

Заступник генерального директора НБУ ім. Ярослава Мудрого Галина Кириченко розповіла про активну участь бібліотеки у соціальних проектах, волонтерських та громадських ініціативах, благодійних акціях, спрямованих на підтримку воїнів АТО та внутрішньо переміщених осіб,  у т. ч. на допомогу переселенцям з Криму та родинам кримських політв’язнів.

У рамках Акції бібліотека представила книжково-ілюстративну виставку «Кримськотатарська культура», яка сприяє промоції духовної спадщини кримськотатарського народу за межами історичної Батьківщини. Увесь цей час у читальному залі бібліотеки експонувалася виставка фотографій кримськотатарських політв’язнів.

Після урочистостей відбулися благодійні заходи:

- аукціон з продажу ексклюзивного капелюшка переможниці Євробачення-2016 Джамали;

- майстер-класи: з гончарного мистецтва кримськотатарського майстра кераміки Рустема Скібіна,  з нанесення візерунків хною на кисті рук (мехенді), з патріотичного плетіння у техніці ”макраме” кримськотатарського символу ”тамга”, з виготовлення національного кримськотатарського жіночого головного убору – фєс;

- ярмарки  кримськотатарських страв та сувенірної продукції, керамічних виробів, дитячих малюнків та саморобок.  

Всі виручені кошти підуть на допомогу дітям з родин політв’язнів у Криму. Тож, творімо добро разом!

 

Інформацію підготували

головний бібліотекар відділу обслуговування користувачів Т.Скирда

та бібліотекар ІІ категорії Г.Падалка