Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До 75-річчя від дня народження  В. О.  Яворівського (1942), українського письменника,

громадсько-політичного діяча, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка»

  

«Я ні від чого не відрікаюся, 
навіть від тих помилок, які зробив.. » 
В.  Яворівський

 

image

Володимир Олександрович Яворівський народився 11 жовтня 1942 року на Вінничині.

У 1964 р. закінчив Одеський державний університет ім. І. Мечникова за спеціальністю українська мова та література.

Трудовий шлях розпочав на посаді редактора одеського радіо. Після переїзду до м. Запоріжжя працював у газеті «Запорізька правда» та редактором міського радіомовлення. Згодом працював кіносценаристом на телестудії у м. Львові.

1968 року побачила світ збірка повістей і новел  «А яблука падають…».

Розквіт творчості Володимира Яворівського відбувся після переїзду до м. Києва, де він працював у газеті «Літературна Україна».

Незабаром став завідувачем відділу прози і заступником головного редактора журналу «Вітчизна», пізніше – літературним консультантом і референтом Спілки письменників.

У 1969 році прийнятий до Спілки журналістів України, 1971 – до Спілки письменників України.

Найвизначнішими творами В. Яворівського критики вважають романи про будівництво та драматичні події весни 1986 року на Чорнобильській АЕС: «Ланцюгова реакція» (1977), «Оглянься з осені» (1979), «Марія з полином у кінці століття» (1988), а також біографічний роман про Катерину Білокур «Автопортрет з уяви» (1982).

1984 року за повість «Вічні Кортеліси» письменник  отримав Державну премію України ім. Тараса Шевченка.

Інші книги автора: романи: «А тепер – іди» (1983), «Криза» (2000), «Що ж ми за народ такий?..» (5 томів, 2001-2010), «Найдовша ніч Президента» (2011), збірки новел та оповідань: «Гроно стиглого винограду» (1971), «З висоти вересня» (1984), публіцистичні твори: «Крила, вигострені небом» (1975), «Тут, на землі» (1977), «І в морі пам’ятати джерело» (1980), «Право власного імені» (1985).

За повістю «Варвара серед варварів» режисер О. Бійма створив телефільм «Прощання з Каїром» (2002).

З весни 1989 року Володимир Олександрович полишив літературу і, за власним зізнанням, «весь пішов у політику», ставши депутатом Верховної Ради України. Свого часу Яворівський був народним депутатом СРСР та членом опозиційної Міжрегіональної депутатської групи, в яку входили такі відомі постаті, як Борис Єльцин, Андрій Сахаров, Василь Биков, Віталій Коротич, Анатолій Собчак.

Володимир Яворівський – один із засновників  Народного Руху України. Також був головою  Демократичної партії України, яка виступала за незалежність України від СРСР та здійснення демократичних реформ.

Володимир Яворівський – народний депутат України I, II, IV, V, VI та VII скликань.

Упродовж 1996–1999 років очолював Комітет із Державних премій України імені Тараса Шевченка. У 2001 – 2011 рр. був головою Національної Спілки письменників України, мав авторські програми на радіо та  телебаченні.  

В. Яворівському присвоєно звання академіка Міжнародної академії наук, освіти, промисловості і мистецтва США.  

У 2008 р. підсумком творчої роботи стало видання творів у п’яти томах. Наприкінці 2010 року вийшов 5-й том публіцистики «Що ж ми за народ такий?..». У 2011 році  побачив світ сучасний політичний роман «Найдовша ніч Президента», 2013 року –  роман «Лягти!!! Суд іде…», який є продовженням роману «Найдовша ніч президента».

До 75-річчя від дня народження В. О.  Яворівського (1942), українського письменника, громадсько-політичного діяча, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка  в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого було підготовлено книжкову виставку. Експозиція презентує літературні та публіцистичні твори письменника, статті, рецензії, інтерв’ю на актуальні теми суспільного життя.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора  радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: 

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 11  23 жовтня  2017 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД