Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Зустріч з Роксаною Скорульською, українським джерелознавцем, завідувачем Музею Миколи Лисенка

 

image

26 вересня 2017 року клуб зібрав шанувальників творчості відомого українського композитора, диригента, піаніста та педагога, киянина Михайла Адамовича Скорульського.  Його талант та діяльність примножили славу нашого міста.

Про життєвий і творчий шлях митця, його родовід, київські адреси, вшанування пам’яті розповіла онука композитора, відомий український джерелознавець, багаторічна завідувачка Музею Миколи Лисенка Роксана Скорульська.                                         

Народився Михайло Скорульський у Києві 1887 року. Перші заняття музикою почав у ранньому дитинстві під керівництвом матері Неоніли Сенаторської , учениці М. Лисенка.  У 1910 році закінчив  Житомирські музичні класи Російського музичного товариства, а 1914 – Петербурзьку консерваторію як піаніст (клас проф. А. Єсипової), композитор (клас проф. М. Штейнберга,  Й. Вітола та В. Калафаті) та як диригент (клас О.Черепніна).

 Викладав у музичних закладах Житомира (1908–1910, 1915–1933), в Київській консерваторії (1933–1941, 1944–1950, з 1949 року — професор), Алма-Аті (1941–1944).

 Найбільш відомі твори митця: балети «Лісова пісня» (за драмою Л. Українки), «Бондарівна»; опера «Свіччине весілля» (за драмою І. Кочерги); твори для оркестру: дві симфонії, концерт для фортепіано з оркестром, симфонічні поеми «Турбаї», «Микита Кожум'яка», «Класична увертюра»,камерна музика (два фортепіанні квінтети, струнний квартет, тріо), 2 фортепіанні сонати, пісні на слова Лесі Українки, Павла Григоровича Тичини, В. Сосюри та інше.

Під час засідання лунали романси на музику М. Скорульського у виконанні студенток  Київського інституту музики ім. Р. Глієра та Київської дитячої академії мистецтв, у відеозапису – католицька молитва Аве Марія у виконанні соліста Каунаського музичного театру Егідіюса Бавікінаса та фрагменти одного з перших українських балетів «Лісова пісня», який з великим успіхом йде на театральних сценах понад 70 років.

 

Інформація підготовлена відділом СКД НБУ ім. Ярослава Мудрого