Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До 110-річчя від дня народження Олега Ольжича (1907–1944), українського письменника, науковця, археолога, політичного діяча»

 

image

Олег Ольжич (Олег Олександрович Кандиба) народився 21 липня 1907 року в родині відомого українського поета Олександра Олеся в Житомирі.

 1909 року сім’я Кандиб переїхала до Києва. У 1919 році його батько стає культурним аташе Української Народної Республіки в Будапешті, але після поразки УНР це негативно відбилося на долі Олега та його матері, які стали «ворогами народу».

У січні 1923 року родина Кандиб покидає Україну, переїздить до Берліна. Згодом оселяється в Чехословаччині.

З 1923 року О. Кандиба навчається в Українському громадському комітеті, в 1924-1925 роках стає слухачем філософського факультету Карлового університету Праги. Відвідує лекції з археології та історії мистецтва, пише наукові та дослідницькі роботи з археології та суспільствознавства.

1928 року в Празі побачило світ перше оповідання молодого літератора під назвою «Рудько», підписане псевдонімом О. Лелека. В журналах «Літературно-науковий вісник», «Студентський вісник» публікуються перші вірші поета. О. Кандиба заявив про себе як самобутній і оригінальний поет.

Після закінчення  Карлового університету працював у археологічному відділі Національного музею Чехословаччини, брав участь у кількох археологічних розкопках на Балканах. 1931 року молодий археолог одержав від Слов'янського інституту наукову стипендію на подорож у Німеччину і Австрію для збирання археологічних матеріалів. Результати наукових досліджень були опубліковані у науковому виданні «Пам'ятки археологічні». 1932 року Олег Олександрович Кандиба захистив дисертацію в Празі, був запрошений читати лекції з археології у Гарвардський університет (США), де 1938р. заснував Український науковий інститут.

У 1929 році О. Кандиба вступає до Організації українських націоналістів (ОУН), стає її провідним діячем. Організовує випуск видань українських націоналістів, які об’єднали довкола себе відомих діячів культури та мистецтва. У 1938 – 1939 роках брав активну участь у діяльності короткочасного державного утворення – Карпатської України.

З початком Другої світової війни Олег Ольжич на чолі перших похідних груп ОУН вирушає в Україну, очолює націоналістичне підпілля в Києві. З його ініціативи розпочинається розбудова українського політичного і культурного життя.

Активна діяльность ОУН призвела до масових арештів у Києві. Були заарештовані понад 200 активістів ОУН. Зокрема, Олена та Михайло Теліги, Іван Рогач, Петро Кошик, та інші діячі ОУН. З початком гітлерівських репресій проти українських націоналістів Олег Ольжич покидає Київ та переїздить до Львова. В травні 1944 року Олега Ольжича гестапівці заарештували у Львові на конспіративній квартирі. Як особу, особливо небезпечну для Рейху, його везуть у Берлін, а згодом  переводять у концентраційний табір Заксенгаузен. Загинув Олег Кандиба 10 червня 1944 року.image

За життя О. Ольжич видав лише дві книжки поезій: «Рін»" (Львів, 1935 р.) та «Вежі» (Прага, 1940 р.). Третя збірка «Підзамчя», упорядкована самим автором, побачила світ вже після смерті поета. Його поетична творчість має безпосередній зв’язок з ідеологічними та політичними переконаннями автора.

В Україну творча спадщина Олега Ольжича почала повертатись після 1991 року: віршами, публіцистикою, та науковими працями, спогадами про поета.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала книжкову виставку «До 110-річчя від дня народження Олега Ольжича,українського письменника, науковця, археолога, політичного діяча». В експозиції представлені археологічні  розвідки, публіцистичні нариси і статті, поетичні твори автора. Наукові монографії та статті з періодичних видань розкривають творчий та життєвий шлях Олега Ольжича.   

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора  радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 5 – 30 липня 2017 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД