Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Літературно-музична вітальня

«Гармонія Всесвіту»

Ювілейний творчий вечір поета

Василя Дробота 

 

14 вересня 2017 року в Національній бібліотеці  України імені Ярослава Мудрого відбувся творчий вечір з нагоди 75-річчя від дня народження відомого поета Василя Дробота.

Василь Леонідович Дробот ­– поет, перекладач, народився 1942 року в Оренбурзі. Живе і працює в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Кандидат філософських наук. Член Національної Спілки письменників України (1995 р.), член Ради російської літератури НСПУ, керівник творчого об’єднання російськомовних поетів України «Восход» при НСПУ. Лауреат літературних премій ім. Миколи Ушакова (2004 р.), ім. Леоніда Вишеславського (2015 р.).

За період із 1989 року вийшло 20 авторських збірників, в 5 збірках брав участь як перекладач, випустив 4 антології творів поетів Києва і України, учасник понад 20 поетичних збірників. Постійно друкувався у періодиці, в тому числі у літературних журналах України, Росії, США, Канади, активний учасник поетичних Інтернет-сайтів України та Росії.

Вечір розпочався чудовим відеофільмом про творчість Василя Дробота, створений керівником Київського відділення Міжнародної організації MasterPeace, керівником Київської регіональної організації Міжнародної гільдії письменників Оленою Зінченко.

Кожний його вірш – це глибокими філософськими роздумами  про цінність людського життя, діалоги з самим собою, з природою, і навіть, з Богом.

Вечір В. Дробота, людини багатогранної, яка сприймає світ через призму своїх почуттів тонко, красиво, а, головне, мудро, зібрав чисельну аудиторію прихильників його творчості.

Ювіляра вітали: члени Національної спілки письменників України – Володимир Гутковський, Тетяна Кудінова, член Національної спілки кінематографістів України Ольга Самолевська; композитор, піаніст, літератор, графік, публіцист Сергій Бедусенко; поети – Наталія Савіна, Тетяна Майданович, Ірина Шепіцина, Тетяна Березняк;  автори і виконавці пісень на вірші Василя Дробота – культуролог і композитор Олександр Різник та поет Євгенія Зенюк.

У залі панувала атмосфера справжнього свята. Упродовж вечора Василь Дробот читав вірші, сповнені глибокого ліризму і високої інтелектуальної експресії, розповідав історії їхньої появи. В поезіях відчувалось філігранне компонування, здавалося б, непоєднуваного – незвичайної скромності та яскравої індивідуальності. У кожному блоці виконаних творів, він органічно об’єднував саме ту поезію, яка була близькою і цікавою для присутніх, не залежно від віку і світосприйняття.

Зустріч із Василем Леонідовичем Дроботом не залишила байдужих. З нагоди ювілею бажаємо поету творчого довголіття, міцного здоров’я та більше таких зустрічей у колі однодумців, друзів, які люблять і шанують поетичне слово. Нехай письменницька праця завжди буде цікавою, сучасною, актуальною і правдивою.