Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 80-річчя від дня народження В. О. Базилевського (1937), українського поета, прозаїка, літературного критика, перекладача, лауреата Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка

 

А завязь дум, а вільний лет пера –

Хіба не це ми щастям називаєм.

Базилевський В. О. 

 

image

Поет, критик, есеїст, публіцист Базилевський Володимир Олександрович народився 14 серпня 1937 р. в селищі Павлиш Онуфріївського району Кіровоградської області в сім'ї службовця. Закінчив філологічний факультет Одеського університету ім. І. Г. Мечникова (1962). Працював кореспондентом газет «Чорноморська комуна» (Одеса), «Кіровоградська правда» (Кіровоград), старшим редактором видавництва «Промінь» (Дніпропетровськ), керівником літературної студії «Сівач» (Кіровоград).  Друкуватися почав 1954 року.

Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка, премій ім. П. Тичини, ім. В. Свідзінського, літературно-мистецької премії «Київ» ім. Є. Плужника, літературно-мистецької премії ім. П. Куліша. Член Національної спілки письменників України з 1972 р.

Перші книги Володимира Базилевського «Ятрань» і «Рівновага» з’явилися у 1968 році. В. Базилевський понад 20 років жив і працював у Кіровограді, який прославився великими літературними іменами, культурними надбаннями, що стали гордістю всієї України. Журналіст обласної газети, крім поезій, писав нариси і документальні повісті, невідривно стежив за всім українським літературним процесом. І саме тоді, в кіровоградський період, він просто «зробив себе».

Володимир Базилевський є автором книжок поезій: «Поклик простору», «Допоки музика звучить», «Чуття землі небесне», «Труди і дні», «Вибране», «Колодязь», «Вертеп», «Вокзальна площа», «Украдене небо», «Віварій», «Кінець навігації», «Крик зайця», однотомника вибраних поетичних творів «Вертеп», «Читання попелу», «Шляхами вітру» та ін; книг критичної прози та есеїстики: «І зав’язь дум, і вільний лет пера», «Лук Одіссеїв», «Холодний душ історії»; численних поетичних добірок і публіцистичних публікацій в періодиці.

Серед поетичних збірок В. Базилевського, що побачили світ в останні 15 років («Світлом єдиним», «Труди і дні» та ін.), найбільший інтерес становить, без сумніву, «Вертеп». Давня художня колізія — світ як вертеп (на протилежність храмові, яким він мав би бути) і поет у ньому як страдник і пророк — вирішується автором в такому особистісному плані, який не залишає місця для будь-яких «підозр» щодо літературної стилізації взагалі.

Його творчість приваблює стрімкістю думки, палахкотінням почуття, поетичною легкістю стилю. Володимир Базилевський збагачує класичні форми вірша свіжістю світовідчуття, новим поглядом сучасної людини на проблеми вічні й скороминущі. Вміння поета, незалежно від теми, говорити з читачем на вільному диханні, природно, експресивно, яскраво втілювати у слові те, що його хвилює.

До 80-річчя від дня народження В. О. Базилевського (1937), українського поета, прозаїка, літературного критика, перекладача, лауреата Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого було підготовлено книжкову виставку. Експозиція вміщує найвідоміші праці поета та статті з періодичних видань про його життєвий і творчий шлях.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора  радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 14 – 28 серпня 2017 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД