П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»  

Презентація видавництва «Скай Хорс»

 

17 червня 2017 року відбулося підсумкове засідання клубу.

Присутнім було запропоновано познайомитися із творчим доробком київського видавництва «Скай Хорс». Директор Володимир Невзоров розповів про створення видавництва, напрям його діяльності, останні видання та плани на майбутнє. Серед планів є випуск семитомного зібрання творів києвознавця Анатолія Макарова «Мир Киевской старины», куди увійдуть такі книги: «Стиль жизни, нравы и вкусы старого Киева», «Благоустройство старого Киева», «Горний город. Из православной жизни Киева XIX века», «Старокиевские силуэты», «Беды, язвы и пороки старого Киева» и «Киевский календарь XIX века» в двух томах. Це буде одна із найбільш повних енциклопедій історії, культури і побуту української столиці XVIII – початку XX століття.

Анатолій Миколайович Макаров (28.01.1939 – 4.12. 2015) – письменник, літературний критик, культуролог, прекрасний знавець київської старовини. Закінчив філологічний факультет Київського університету, член НСПУ. Більше 30 років пропрацював в газеті «Літературна Україна» та видавництві «Український письменник». Автор багатьох книг.

Особливу увагу привернули і фотоальбоми про Київ, зокрема Володимира Фаліна «Киев. Это было недавно …», «Киев. 90-е», Олександра Ранчукова «Понад дахами. Київ: Місто і час» та ін.

Перед початком наступної частини засідання зав. відділу СКД НБУ ім. Ярослава Мудрого Олена Погонець та член правління клубу Віктор Бихун поінформували присутніх про підсумки роботи VІІ Міжнародного книжкового арсеналу, а також згадали визначного українського бібліографа, бібліофіла, книгознавця Юрія Меженка, 135-річчя якого припадало на 18 червня.

 Друга частина засідання була присвячена підведенню підсумків роботи клубу у нинішньому сезоні (вересень 2016 – червень 2017 р.). Звітували голова Анатолій Кончаковський та товариш голови Віталій Ковалинський. 2017 рік – знаменний для клубу рік 25-річчя. Пам’ятною подією став у зв’язку з цим перший випуск «Київського альманаха бібліофіла» – збірника про книжкову культуру України, про книги і книжників минулого і сучасності, бібліотеки і бібліофілів, про справи минулі і сучасне життя книголюбів.

Важливим і примітним  для клубу є участь його голови А. Кончаковського у щорічному Національному зібранні бібліофілів, що відбувається в Росії. На цьогорічному аукціоні у рамках НЗБ особливий інтерес викликав якраз «Київський альманах бібліофіла», який за 5 тисяч російських рублів «пішов» у Америку. Окрім того, одна з російських газет зазначила наступне: «…Надо сказать, в атмосфере бесконечного нагнетания страстей по отношению к Украине, в библиофильском сообществе царит полная идиллия. Гости из Киева и Одессы приветливо общаются со своими единомышленниками-книголюбами… Нарасхват покупался свежий выпуск киевского «Альманаха библиофила», составителем которого является член НСБ Анатолий Кончаковский, одновременно возглавляющий библиофильский клуб "Суббота у Бегемота»… Така оцінка, безумовно, свідчить про високий авторитет клубу в міжнародному бібліофільському середовищі.

 Під час обговорення звіту були висловлені слушні пропозиції щодо покращення та урізноманітнення роботи в наступному сезоні.

 Насамкінець члени клубу тепло попрощалися і побажали один одному хорошого літнього відпочинку та нових цікавих зустрічей з книгою.