П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота» 

Зустріч з бібліофілом–пушкіністом Володимиром Чередниченком

 

3 червня 2017 року засідання клубу «Субота у Бегемота» було приурочене до дня народження видатного російського поета Олександра Сергійовича Пушкіна. Тема засідання – «Книги із зібрань наших одноклубників: Анатолія Петровича  Кончаковського – «Песнь о вещем Олеге» О. С. Пушкіна   та  «А. С. Пушкин и современницы 1820 – 1837: Письма, воспоминания, избранная лирика. В двух книгах» (М., 1995) з колекції Володимира Івановича Чередниченка.

Анатолій Кончаковський, голова клубу,  представив присутнім із власної колекції 2 книги видання «Песнь о Вещем Олеге»  О. С. Пушкіна.

Перша книга –  видання  1899 року, здійснене  до 100-річчя від дня народження О. Пушкіна за  розпорядженням Імператорської Академії. Художнє оформлення книги виконане  Віктором Васнєцовим в стилі орнаменту давньоруських рукописних книг. Текст поеми написаний відомим художником-шрифтовиком Віктором Замирайлом,   колегою В.М. Васнєцова по роспису Володимирського собору в Києві. Видання започаткувало новий напрямок у розвитку книжкової ілюстрації, згодом  продовжений відомим російським ілюстратором Іваном Білібіним.

Друга книга – літографічне перевидання «Песни о Вещем Олеге» 1899 року. Книга вийшла друком  у 1914 році у друкарні О. О. Левенсона. Від ювілейного воно відрізняється тільки поліграфічними якостями паперу та яскравістю фарб.

Про життя Олександра Сергійовича Пушкіна написано багато книг.  Говорять, що Пушкіна не обдарувала природа зовнішньою красою. Але він не був обділений увагою прихильниць, адже був  гармонійний і красивий душею.

Володимир Чередниченко, член клубу «Субота у Бегемота», бібліофіл, пушкініст, колекціонер мініатюрних видань,  інженер за фахом представив учасникам засідання книгу із власної колекції «А. С. Пушкин и современницы 1820 – 1837: Письма, воспоминания, избранная лирика. В двух книгах», видану 1995 року  видавництвом «Пенаты» в Москві.

Двохтомне видання  відкриває  читачу генія російської словесності Олександра Пушкіна  через листи і спогади його сучасниць. Життя поета, його турботи та почуття постають перед нашим поглядом зі сторінок книги  у всій повноті та виразності.

О. С. Пушкін першим у російській поезії з глибокою щирістю розповів про любов, що надихає людину. Через все своє життя проніс поет чисті і ніжні почуття до тих, хто дарував йому світлу радість натхнення. Інтерес і його закоханість в красунь минали, а геніальні твори, написані під впливом палких почуттів, залишилися.

В оформленні книги використані 36  керамічних статуеток 12 жінок-муз поета, спеціально створених для цього видання Н. Лаптєвою: Наташа Кочубей, Катерина Бакуніна, Марія Миколаївна Раєвська, Амалія Різніч, Єлизавета Воронцова, Ганна Петрівна Керн, Катерина Ушакова, Ганна Олексіївна Оленіна,  Наталія Миколаївна Гончарова та інші.

Книга відповідає на  запитання «Яку роль в поезії і житті поета відігравали жінки: юні дівчата і світські левиці, актриси, танцівниці, господині блискучих літературних салонів?».

Високий стиль епістолярного жанру пушкінських часів допомагає відчути красу мови, культуру і характер взаємин, особистість самого поета, виражену в яскравих фарбах і півтонах, соціальні, інтелектуальні та духовні висоти оточення Пушкіна.

Під час засідання склалося невимушене, зацікавлене спілкування, про що свідчила велика кількість запитань.

 

Інформацію підготовлено відділом СКД НБУ ім. Ярослава Мудрого