Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 80-річчя від дня народження П. М. Перебийноса (1937), українського поета,

журналіста, драматурга, громадського діяча, лауреата Національної премії України імені

Тараса Шевченка

 

image

Петро Перебийніс народився 6 червня 1937 року в селі Слобода Шаргородська на Вінниччині.

Закінчив Шаргородський сільськогосподарський технікум та Львівський університет імені Івана Франка. Очолював районну, обласну газети на Вінниччині і Тернопільщині.

Як поет він шукав красу в людях, природі, у звичайному земному бутті. Його поезії друкували «Літературна газета» (тепер «Літературна Україна»), журнали «Зміна», «Дніпро».

Тривалий час поет перебував на творчий роботі. 1986 року його було призначено головним редактором журналу «Київ», якому він присвятив 15 років свого життя.

Був також заступником головного редактора журналу «Дніпро», головним редактором державного видавництва «Дніпро». У найскладніший період (1980–81 роки) редагував «Літературну Україну». Вдруге її очолив у 2003 році.

Петро Перебийніс – автор багатьох книжок поезій, серед яких «Передчуття дороги», «Гроно вогню», «Третя спроба», «Присягаю Дніпром», «Дар Вітчизни», «Точний час». Автор п'єси «Коридор, або Червоний морок» (1995), видано окремою книжкою під назвою «Коридор» (2009). Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, літературних премій «Благовіст», імені Миколи Островського, братів Богдана і Левка Лепких, Володимира Свідзинського та багатьох інших. Член Національної спілки журналістів України (з 1962 року), Національної спілки письменників України (з 1973 року).

У передмові до дилогії «Чотири вежі» Михайло Слабошпицький визначає найприкметніші ознаки Перебийносової поезії: «Домежний лаконізм (іноді навіть здається, що він сповідує естетику й поетику літературного мінімалізму), світлий мінор і та ненав'язлива сумна іронія, що більше характерна для стоїків, які вже не чекають від життя великої радості, однак і не заламують у відчаї руки… Поет говорить гідно. Спокійно. Стримано. Стисло…»

Твори поета друкувалися і виходили окремими книгами в перекладах багатьма іноземними мовами. На його слова композитори Олександр Білаш, Віталій Кирейко, Володимир Костенко та інші митці написали популярні пісні.

Сьогодні ім’я поета-подолянина широко відоме в Україні та за її межами. Про його творчість писали видатні майстри слова та авторитетні критики.

Петро Мусійович має чудову родину. Дружина Валентина Дмитрівна (1941) — геолог, старший інженер Інституту геологічних наук НАНУ. Дочка Людмила (1961) — журналіст, заступник завідувача редакції Київської державної телерадіокомпанії. Син Перебийніс Євген Петрович (1968) — дипломат, наразі Надзвичайний і Повноважний Посол України в Чехії.

Серед захоплень поета — класична музика та авіація.

До 80-річчя від дня народження П. М. Перебийноса (1937), українського поета, журналіста, драматурга, громадського діяча, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого було підготовлено книжкову виставку. Експозиція вміщує найвідоміші роботи автора та статті з періодичних видань. Окрім того, висвітлено основні етапи життя, наукової та громадської діяльності видатного українського поета.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора  радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 06 червня  – 04 липня 2017 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД