П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Круглий стіл

«Право на сміх: сучасна українська карикатура»

 

21 квітня 2017 року у приміщенні Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл ВГО «Український клуб» за темою: «Право на сміх: сучасна українська карикатура». Ведучий заходу – голова правління Українського клубу Роман Кухарук. Доповідачем виступив експерт Українського клубу, карикатурист Олег Смаль.

Олег Смаль – відомий в Україні та за її межами політичний карикатурист, за освітою архітектор. Перша його карикатура з’явилася у 1977 році у газеті «Радянська Волинь». Співпрацює з вітчизняними та зарубіжними виданнями. Він  має понад десять тисяч опублікованих робіт.

З початку шістдесятих років минулого століття  український споживач гумору поволі почав знайомитись із зразками світової карикатури. Карикатура – дуже специфічний жанр мистецтва. Вона не обов’язково зображує те, що є. Вона перебільшує проблему, попереджає, говорить, що так може бути чи так не повинно бути. Карикатуристи показують нас і навколишній світ в несподіваному, нерідко дотепному ракурсі. Вони находять незвичне у звичному, смішне в несмішному.

Кожен з учасників круглого столу мав змогу долучитися до жвавого обговорення, переглянути роботи автора, поділитися враженнями та висловити власну точку зору щодо стану сучасної української карикатури.

В організації круглого столу взяли участь: Український клуб, Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, Літературний форум, журнал «Слово і дія», Український парламентський клуб «Нація».

 

Інформація підготовлена відділом СКД