Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Кіновечір

«Український Мікеланджело ХХ століття»

(До 130-річчя від дня народження Івана Кавалерідзе,

українського скульптора, кінорежисера, драматурга)

 

imageКвітневу зустріч у рамках Кіномистецької вітальні було присвячено видатному українському митцю Івану Петровичу Кавалерідзе.

«Український Мікеланджело», - саме так називають Івана Кавалерідзе, - досяг найвищих творчих злетів у трьох іпостасях: кіно, скульптурі, драматургії. Він був фундатором українського авангарду у скульптурі та в жанрі українського історичного кіно.

За 70 років творчого життя ним було створено понад 20 монументальних скульптур, сотні станкових композицій, знято 10 кінофільмів, написано 10 сценаріїв до театральних п’єс і книгу спогадів.

Своїм баченням і сприйняттям творчості Івана Кавалерідзе у контексті синтезу мистецтв, а також цікавими маловідомими фактами з його життя з гостями вітальні поділились Олександр Федорук, академік Академії мистецтв України, професор; Галина Синько, головний зберігач фондів Музею-майстерні  І. П. Кавалерідзе; Василь Образ, режисер-документаліст.

 Присутні переглянули документальний фільм «Майстер і музи» (автор-режисер Василь Образ). Кінострічка з циклу «Гра долі», яка була створена у 2007 році, розповідає про історію кохання до муз-натхненниць відомого українського скульптора, кінорежисера і драматурга Івана Кавалерідзе.

Під час зустрічі гостям було представлено книжкову виставку, підготовлену Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого до 130-річчя від дня народження Івана Кавалерідзе, матеріали якої розкривають життєвий шлях і висвітлюють творчий спадок Майстра.

 

Інформація підготовлена відділом СКД НБУ ім. Ярослава Мудрого