П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»

Зустріч з  відомим бібліофілом Яковом Бердичевським.

 

image

Засідання клубу 11 березня 2017 року, незвичне за своїм форматом, було  присвячене 85-річчю від дня народження відомого бібліофіла, музейного працівника, колекціонера, одного з тих, хто стояв у витоків клубу «Субота у Бегемота» Якова Ісаковича Бердичевського.

З особливим пієтетом, по-дружньому  тепло  про Якова Бердичевського сказав слово голова клубу Анатолій Кончаковський.

Яків Бердичевський народився в Києві 11 березня 1932 року, в сім’ї інтелігентів. Змалку закохався у книгу, особливо у поезію Олександра Пушкіна. Ще зовсім юним почав збирати рідкісні книжки. Чи не найпершим у його унікальній книжковій колекції стало видання поеми «Руслан і Людмила» 1820 року, придбане у післявоєнні роки.

Я. Бердичевського багато хто називає «меценатом сучасності». Адже завдяки його колеції Пушкініани, яку він щедро передав 1987 р.  в дар місту, 1999 року було відкрито Київський музей О. С. Пушкіна. Про сьогодення музею розповіла його директор Наталія Тишаєва.

У власній бібліотеці Я. Бердичевського, окрім пушкінської тематики, були повні комплекти журналів «Мир искусства», «Золотое руно», «Среди коллекционеров», «Бібліологічні вісті» тощо. Збірка мала розділи: мистецтво, музеєзнавство, історія,  іудаїка, книгознавство, довідково-бібліографічні видання і багато інших. Був власником найкращої на той час колекції вітчизняних екслібрисів в Україні.

В даний час живе в Німеччині, де продовжує бібліофільські і мистецтвознавчі дослідження .

Засідання, присвячене ювілею Якова Бердичевського, зібрало чимало києвознавців, колекціонерів, музейних працівників, які захоплено ділилися спогадами про зустрічі з ним. Рядки листів з роздумами про місце книги в сучасному житті, про забудову Києва, про стан культури в Україні зачитав письменник, історик Києва Віталій Ковалинський. Про свої враження від співпраці з метром поділилася музейний працівник, відомий булгакознавець Тетяна Рогозовська, а краєзнавець, літератор, журналіст, колекціонер Віктор Киркевич від імені багатьох послідовників Якова Бердичевського висловив йому глибоку пошану.

Та найбільш очікуваною була друга частина засідання, коли завдяки зв’язку по скайпу, можна було побачити і почути Ювіляра.  Як завжди енергійний, сповнений планів і задумів, з притаманним йому почуттям гумору Яків Ісакович із задоволенням спілкувався з присутніми, відповідав на запитання та висловив впевненість в тому, що книга була, є і завжди буде.

Учасники засідання сердечно побажали Якову Ісаковичу Бердичевському міцного здоров’я, довгих років життя, подальших успіхів на бібліофільській ниві.

 

Інформацію підготовлено відділом СКД НБУ імені Ярослава Мудрого.