П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Літературно-музична вітальня

«Гармонія Всесвіту»

Зустріч з професором Олександром Пустовітом

«Мій шлях до Моцарта», частина 1.

 

image

17 березня 2017 року в Літературно – музичній вітальні «Гармонія Всесвіту» відбулася зустріч зі знавцем, дослідником і пропагандистом класичного музичного мистецтва Олександром  Пустовітом, присвячена творчості геніального австрійського композитора, дирижера Вольфганга Амадея Моцарта, представника Віденської класичної школи музики, автора понад 600 музичних творів.

Знайомство з творчістю  В. А. Моцарта О. Пустовіт  розпочав з комічної опери  "Так чинять усі жінки, або Школа закоханих", яку спіткала непроста доля. Мабуть, ні один твір композитора не зустрічав такий неоднозначний прийом, не викликав стільки суперечливих думок.

Переказ свідчить, що в основу сюжету опери лягла подія, яка сталася в придворному середовищі імператора Йозефа II, від якого і надійшло замовлення італійському лібретисту Лоренцо Де Понте та В. А Моцарту написати комічну оперу, прем’єра якої відбулася 26 січня 1790 року у Бургтеатрі у Відні. Комічна опера "Так чинять усі жінки, або Школа закоханих» йшлa на сценах світу під такою безліччю різних назв, якого не знала жодна інша опера в історії цього жанру. Не зважаючи на те, що це комічна опера, в ній були присутні і справжній біль, і справжня драма, і справжнє кохання.

Олександр Пустовіт звертав увагу присутніх на вражаючі музичні прийоми В. А Моцарта: вирішення речитативів, використання форм старовинної музики, сюжетних дій в опері. Під час перегляду фрагментів опери присутні також пересвідчилися у неперевершеності  композитора як майстра вокальних партій.

За життя В. А. Моцарта оперу ставили тільки у Відні і Празі. Після смерті композитора її ввели в репертуар театрів Дрездена, Франкфурта і Берліна, а пізніше, на початку 1800 року перед музикою Вольфганга Амадея  Моцарта схилялися  Париж, Лондон, Мілан та інші міста.

Зустріч викликала жвавий інтерес і бажання наступного разу дізнатися, чим закінчиться легковажність закоханих героїв комічної опери В. Моцарта "Так чинять усі жінки, або Школа закоханих".

Інформація підготовлена відділом СКД