Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До Всесвітнього дня безпечного Інтернету»

 

 image


«Будь зміною: об’єднаймося для кращого Інтернету». 

 

 

 

Всесвітній день безпечного Інтернету проводиться  щорічно другого вівторка лютого з 2004 року в країнах Європейського Союзу під патронатом Європейської комісії.

Мета заходу – пропаганда безпечного і відповідального використання онлайн-технологій та мобільних телефонів. Головним координатором Дня безпечного Інтернету в світі є некомерційна організація Insafe (European Safer Internet Network), яка складається з національних центрів. Всесвітній день безпечного Інтернету вийшов за межі європейського континенту і відзначається вже у понад 120 країнах світу. У 2017 році він проходить під гаслом «Будь зміною: об’єднаймося для кращого Інтернету».image

В Україні День безпечного Інтернету відзначається з 2009 року за підтримки «Майкрософт Україна». В цей день в бібліотеках, закладах освіти, дитячих та молодіжних клубах, громадських та бізнес-організаціях, в медіа та на сторінках соціальних мереж обговорюються питання безпечної поведінки в Інтернеті, потенційних загроз, випадки порушення прав людини та механізми їх захисту.

Офіційний представник Дня безпечного Інтернету в Україні – Національний комітет Дня безпечного Інтернету в Україні. Постійними організаторами заходів є Міністерство освіти і науки України, дитячі та молодіжні організації, бібліотеки, видавництва та громадські організації.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого до Всесвітнього дня безпечного Інтернету підготувала книжкову виставку відповідного тематичного спрямування.

В експозиції представлені документи з питань правового та безпечного використання Інтернету. Запропоновані увазі користувачів видання допоможуть дізнатися про права людини в інтернеті, їх можливі обмеження і доступні засоби правового захисту.

Монографії та публікації наводять приклади основних ризиків та загроз для користувачів всесвітньої мережі: дитячої онлайн-безпеки, яка є пріоритетною для розвинених країн, та небезпек технологічного, правого, психологічного і фінансового характеру, дають рекомендації щодо їх запобігання. Інформаційні видання, опубліковані в рамках спільної програми Ради Європи та Європейського Союзу представляють методичні матеріали та тренінгові вправи з прав людини в Інтернеті.

Матеріали книжкової експозиції наголошують, що права та основоположні свободи людини діють однаковою мірою офлайн та онлайн.

Книжкова виставка буде корисною для свіх користувачів бібліотеки, адже Інтернет-мережа є невід’ємною частиною життя сучасної людини.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул.Набережно-Хрещатицька, 1; 4 поверх.

Термін експонування: 14 лютого – 1 березня 2017 р.

 

 

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД