Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»

Презентація книги Василя Ульяновського

«Диво й дива київського Володимирського собору»

 (Київ : Либідь, 2017)

 

image

28 січня 2017 року  у клубі відбулася презентація книги Василя Ульяновського «Диво й дива київського Володимирського собору»,  що була  видана видавництвом  «Либідь» за програмою «Українська книга» за 2016 рік. Видавничий тираж здійснено у 2017 році.

Заснована на широкому документальному та іконографічному матеріалі, книга розкриває чимало цікавих сторінок понад 120-літньої історії Володимирського собору в Києві, перипетії його будівництва та оздоблення, пов’язані з іменами видатних церковних діячів, архітекторів, художників. Собор постає уособленням ідеї християнізації Русі-України, символом незборимого духовного потенціалу українського народу.

imageПрезентація розпочалася виступом головного редактора видавництва «Либідь» Світлани Головко, яка поділилася враженнями від непростої, але надзвичайно захоплюючої роботи з авторським рукописом, підкресливши широту і глибоке занурення автора у досліджувану тему.

Виступ Василя Ульяновського, доктора історичних наук, професора Київського національного університету імені Тараса Шевченка, без перебільшення, зачарував присутніх особливою щирістю та  емоційністю. Присвята, розміщена  на початку видання і виголошена  вченим, звучала урочистим камертоном протягом усієї зустрічі:  «120-РІЧЧЮ ОСВЯЧЕННЯ КИЇВСЬКОГО ВОЛОДИМИРСЬКОГО СОБОРУ, усім замислювачам соборної ідеї, будівничим і митцям, майстрам і чорноробам, священству та співцям хору, які понад століття провадили службу Божу, усім, хто охороняв, оновлював, оберігав храм і примножував його славу  ІЗ МОЛИТОВНОЮ ВДЯЧНІСТЮ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ».

Того дня на засіданні, яке зібрало 120 відвідувачів,  панував особливий настрій причетності всіх і кожного до високої духовності і високого мистецтва.

 

Інформація підготовлена відділом СКД НБУ ім. Ярослава Мудрого