Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Шістнадцяте засідання Шевченкознавчих студій 

Презентація видань:

Шевченко-художник. Бібліографічний покажчик (1839-2012 рр.)»: У 2-х томах.–

Київ, 2013, 2014.

     Тарас Шевченко: І слово вічнеє, і образ невідцвітний … – Київ, 2014.


24 березня 2015 року в Національній парламентській бібліотеці України  у рамках бібліотечних Шевченкознавчих студій відбулася презентація видань, підготовлених Національним  музеєм Тараса Шевченка з нагоди 200-літнього ювілею Кобзаря.

image

«Шевченко-художник. Бібліографічний покажчик (1839-2012 рр.)»: У 2-х томах –  науково-довідкове видання, підготовлене колективами Українського інституту національної пам’яті, Національного музею Тараса Шевченка і його філії Літературно-меморіального  будинку-музею Тараса Шевченка

У покажчику вперше подається систематизована бібліографія праць про малярську спадщину Тараса Шевченка.

У першому томі, який вийшов друком у 2013 році, представлена розлога вступна стаття про творчість Шевченка-художника та два розділи. Перший розділ  подає доповнений та уточнений перелік малярських творів Тараса Шевченка (уперше представлено цілісний список творів) у хронологічному поряду з повними вихідними даними та місцем зберігання. Малярські твори (включаючи нерозшукані, втрачені або приписувані)  подаються як у хронологічній послідовності, так і в форматі 5 художніх альбомів Тараса Шевченка, що збереглися до нашого часу.

Другий розділ упорядкований за хронологічним принципом включає бібліографічні джерела, що виходили в Україні та за її межами. Окрім того, всі видання подаються із зазначенням сторінок публікації щодо малярства Шевченка та стислими анотаціями змісту матеріалу.

Другий том бібліографічного покажчика «Шевченко-художник (1839-2012 рр.)» сформований за предметно-тематичним принципом.  Близько 400 завершених малярських творів художника представлені у хронологічному порядку за часом виконання, поданий бібліографічний опис джерел до кожного із цих творів у хронологічному порядку. У працях аналізується малярський твір митця, історія створення та побутування, перші згадки та репродукування, експонування на виставках.

 Науково-довідковий апарат видання складається з алфавітного покажчика малярських творів та іменного покажчика.

Видання допоможе поглибити роботу шевченкознавців та мистецтвознавців, розширити спектр дослідницьких проблем, а також модернізувати наукові дослідження малярської спадщини Тараса Шевченка.

image

«Тарас Шевченко: І слово вічнеє, і образ невідцвітний …

». Пропоноване видання має на меті познайомити з доробком Тараса Шевченка – художника, у якому вперше зосереджено увагу на творах митця доакадемічного періоду, часу навчання в петербурзькій Академії мистецтв (1838-1844 рр.) та творчості останніх років життя (1858-1861 рр.)  – пори золотої зрілості, найвищого злету пошуків і відкриттів. 

Поетичні твори Тараса Шевченка вписані в загальну канву книги: репродукції малярських творів та  вірші органічно взаємодоповнюються, з метою акцентування на цілісності світогляду митця, єдності мотивів його літературного і малярського доробку.

У виданні поруч із репродукціями художника, фрагментами його поетичних творів, подається мистецтвознавчий аналіз малюнків, картин, офортів.

Книги презентували Надія Орлова (упорядник), завідувач Літературно-меморіального будинку-музею Тараса Шевченка; Лариса Буряк (упорядник), доктор історичних наук; Тетяна Чуйко (упорядник), заступник генерального директора Національного музею Тараса Шевченка; Катерина Барановська (упорядник), завідувач відділу Музею.

Презентовані видання були передані Музеєм в дар Бібліотеці.

 

Інформація підготовлена відділом СКД НПБУ