Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Публічний дискурс

«Інформаційні операції Кремля проти України.

Як це відбувається та як цьому протидіяти»

 

image5 грудня 2016 року в Національній парламентській бібліотеці України фахівці Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) провели публічний дискурс: «Інформаційні операції Кремля проти України. Як це відбувається та як цьому протидіяти».

Директор ЦДАКР, письменник Валентин Бадрак розповів про діяльність Центру та основні напрями його досліджень, досвід взаємодії з вітчизняними та зарубіжними урядовими інституціями і громадськими  організаціями.  

За його словами, необхідність підняти  питання захисту інформаційного простору викликана усвідомленням того, що інформаційний фронт не менш важливий для української держави сьогодні, ніж реальний фронт на сході України. «Україні слід більш активно задіяти потенціал громадянського суспільства у протидії інформаційній агресії Російської Федерації. Одним з ключових інструментів інформаційної протидії російській «гібридній» пропаганді можуть стати профільні неурядові громадські організації».

На думку Валентина Бадрака,  протидіяти російській інформаційній пропаганді можна застосовуючи широке інформування західних країн на рівні "суспільство-суспільство", а також активно інформуючи населення окупованих територій про дійсний стан справ в Україні.

Публіцист, експерт, керівник Лабораторії аналізу особистості ЦДАКР Дмитро Козлов, розповів про дослідження політико-психологічного портрету особистості та аналіз відповідних аспектів міжнародної політики. Дослідження портретів політиків з оточення президента РФ В. Путіна, знайшли своє відображення у книгах Дмитра Козлова, які надруковані російською та англійською мовами.

Учасники зустрічі, серед яких були представники Воєнно-дипломатичної академії імені Євгенія Березняка, студенти Київського університету імені Бориса Грінченка, бібліотечної спільноти, ставили чимало запитань спікерам. Деякі теми викликали особливо жваві обговорення, зокрема: механізми інформаційної агресії Росії;  результати дослідження особистостей виконавців російської інформаційної політики; шляхи формування нових механізмів інформаційної активної політики України та її вплив на громадськість; рівень інформаційних загроз і можливостей опору країні-агресору в інформаційній сфері.

На завершення зустрічі заступник генерального директора НПБУ з питань інформаційно-бібліотечного обслуговування користувачів Галина Кириченко подякувала гостям за цікаву зустріч та висловила надію на подальшу співпрацю між Національною парламентською бібліотекою України та Центром досліджень армії, конверсії та роззброєння.

 

Інформація підготовлена  відділом СКД