П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Перше засідання Шевченкознавчих студій

 

27 січня 2010 року у Національній парламентській бібліотеці України відбулося перше засідання Шевченкознавчих студій із нагоди 150-річчя видання «Кобзаря» Т. Г. Шевченка 1860 року.

imageТака форма заходів обрана не випадково, оскільки передбачає дослідження і ретельне вивчення життя та творчості  Великого Кобзаря. 

Вступне слово виголосила генеральний директор НПБУ Вилегжаніна Тамара Ізмайлівна, підкресливши важливу місію Бібліотеки у підтримці читацького інтересу до творчості Тараса Шевченка.

Про формат і тематичну спрямованість пропонованих Шевченкознавчих студій розповіimageла завідувач відділу соціокультурної діяльності НПБУ Погонець Олена Дмитрівна. Вона повідомила, що такі заходи планується проводити щоквартально протягом 2010–2014 років у рамках підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка (2014 р.), геніального українського поета, мислителя і художника. 

На засіданні (тема «Стан і проблеми сучасного шевченкознавства») imageвиступив заступник директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, кандидат філологічних наук Гальченко Сергій Анастасійович. У своїй доповіді відомий дослідник життя і творчості Т. Г. Шевченка, автор і упорядник низки видань, що розкривають неоціненну скарбницю пророка українського народу, розповів про зусилля вчених багатьох поколінь по збереженню унікальних видань Т. Г. Шевченка, розкриттю їх глибокого змісту, про підготовку та видання творів Шевченка в Україні сьогодні.

«В історії світової літератури немає аналогічних видань як «Кобзар» Тараса Шевченка, – сказав доповідач, – і нинішнім і прийдешнім поколінням слід пишатися цим загальнонаціональним скарбом, вивчати його життєдайну духовну і моральну силу, формуючи на цій основі свою національну свідомість».

imageНа завершення засідання перед учасниками виступила співачка і бандуристка, заслужена артистка України Світлана Мирвода, яка виконала пісні на слова Т. Г. Шевченка. Музичний супровід Тимофія Мирводи.

 

 

 

 

 

 

 

image  image 

 

Учасниками студій були бібліотечні працівники різних відомств, освітяни середньої і вищої школи, представники громадських і творчих організацій.

 

image

 

Початок роботи Шевченкознавчих студій у НПБУ висвітлювали телеканали: Культура, Київ, Тоніс, УТР, радіо і газети.

 

Інформація підготовлена відділом СКД