Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До 75-річчя від дня народження Віталія Ковалинського

історика-києвознавця, письменника, журналіста

(2.10.1941)

 

image

Книжкова виставка присвячена творчій діяльності відомого київського історика, автора численних публікацій про багатовікову історію міста Києва Віталію Васильовичу Ковалинському.

В 1958 році закінчив середню школу № 17  м. Львова, в 1965 році - Київський інженерно-будівельний ін­ститут.  Працював на інженерних і керівних посадах в будівельних організаціях, в Міністерстві монтажних і спеціальних будівельних робіт УРСР. Одночасно займався вивченням вітчизняної історії, діяльністю видатних особистостей та меценатів, краєзнавством.

За фахом інженер-будівельник, історик-києвознавець за покликанням, Віталій Ковалинський  згодом присвятив себе дослідженням і висвітленню життя Києва XIX – початку XX століть. Його завжди цікавили київські святині, питання самоврядування та розбудови міста, життя і діяльність відомих людей, побут киян, архітектура, мистецтво.

Свого часу Віталій Ковалинський став  одним із засновників секції краєзнавчої літератури Київської організації Добровільного товариства любителів книги та клубу «Києвознавець», організатором виставки книг про Київ (1982 р.). Довгий час працював завідувачем відділу Музею історії міста Києва, впродовж 25 років  є  активним членом і заступником голови Клубу прихильників книги «Субота у Бегемота». З 2005 року – головний редактор журналу «Купола».

image

Повага до духовних і матеріальних скарбів, які залишили нам предки, та друкованого слова  сприяли появі  краєзнавчих нарисів та публікацій.  Епізоди з історії міста Києва, що стали основою книг автора, побудовані виключно на документальній основі і підтверджені архівними матеріалами. Віталій Ковалинський – постійний учасник радіо- і телепрограм.

Книжкова виставка містить твори автора, що вийшли окремими виданнями, статті та замітки, які були надруковані в журналах, газетах, збірниках. Серед презентованих книг – «Меценаты Киева», «Семья Терещенко», «Пушкин в Киеве», «Історія Київського зоопарку». Значне надбання автора – багатотомне видання «Київські мініатюри» та двотомне видання «Киевские хроники».

 В експозиції також представлені видання, в яких В. Ковалинський є співавтором: «Від війта – до мера», «Дулицьке та Безпечна: духовні витоки»; науковим редактором «Обличчя столиці в долях її керівників»; укладачем та  упорядником «Дещо з родоводу. Пам’ять», «Дорогами минулого»; учасником  науково-практичних конференцій «Київ і кияни» та «Ханенківські читання».

Цікавими за змістом і зручними за форматом є путівники «Путеводитель по Андреевскому спуску», (2000 р., 2001 р.)  та календарі автора «Спогади про Київ».

Представлені на виставці бібліографічні покажчики «Віталій Ковалинський: будівельник, журналіст, історик» (ДНАББ імені В. Г. Заболотного, 2001 р.), «Віталій Ковалинський» (Український науково-дослідний інститут архівної справи та документознавства, 2011 р.) дають змогу осягнути внесок письменника в історичне та краєзнавче дослідження минулого української держави та її столиці.

 

Інформація підготовлена відділом СКД.