Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До 130-річчя від дня народження І. П. Крип’якевича (1886 1967),  

українського історика»

 

image

Іван Петрович Крип'якевич народився у м. Львові у сім'ї священика. У 1904 – 1909 рр. навчався на філософському факультеті Львівського університету. У студентські роки брав активну участь в боротьбі за український університет, займався культурно-освітньою діяльністю, тісно співпрацював із «Просвітою».

Наукову діяльність Іван Крип'якевич розпочав під керівництвом М. Грушевського і згодом став одним з найвидатніших його учнів. З 1905 р. почав друкувати свої наукові статті у періодичному виданні Наукового Товариства ім. Т. Шевченка — «Записки НТШ» (з 1934 р. був його редактором).

У 1911 р. захистив докторську дисертацію та тему «Козаччина і Баторієві вольності»,  незабаром був обраний дійсним членом НТШ. Викладав історію в Академічній гімназії у Львові (1912 – 1914), згодом – у гімназіях Рогатина і Жовкви. Багато співпрацював в українських періодичних виданнях, що видавалися в Західній Україні — «Письма з Просвіти», «Молода Україна», «Літературно-Науковий Вісник» та багатьох ін., редагував журнал «Дзвіночок» та «Ілюстрована Україна».

У 1918 – 1919 рр. Іван Петрович приват-доцент Кам'янець-Подільського Українського Державного Університету. Знання більш ніж семи мов дало йому можливість вільно орієнтуватися в зарубіжній літературі, описах і каталогах джерел і матеріалів закордонних бібліотек та архівів. Він був знавцем українських літописів.

 У 1920 – 1930-х рр. Іван Петрович Крип'якевич вів широку національно-громадську роботу. Працював у Комітеті охорони військових могил, брав участь у роботі туристично-краєзнавчого товариства «Плай», співпрацював з журналом «Політика». У міжвоєнний період плідно займався науково-педагогічною роботою. У 1921 – 1924 рр. –  Іван Петрович став професором Львівського (таємного) Українського Університету.

У 1934 – 1939 роках І. Крип'якевич викладав історію України в Богословській Академії у Львові, тісно співпрацював з Науковим Товариством ім. Т. Шевченка, з 1934 року був головою історичної секції.

З жовтня 1939 р. – завідуючий кафедрою історії України Львівського університету, з 1941 р. –  професор. У роки гітлерівської окупації працював редактором наукових видань Українського видавництва у Львові.

У повоєнний час зазнав переслідувань. 1946 року історик разом з частиною львівських науковців був депортований до Києва. Деякий час обіймав посаду старшого наукового співробітника Інституту історії України АН УРСР. У травні 1948 р. Іван Петрович дістав можливість повернутися до Львова. У 1951 р. очолив відділ Інституту суспільних наук АН УРСР у Львові, в 1953 – 1962 рр. був директором цього інституту.  З 1958 р. – академік АН УРСР, з 1961 р. – заслужений діяч науки України.

Помер і похований у Львові.

Найважливіші історичні праці Івана Крип'якевича присвячені періоду козаччини і Хмельниччини — «Матеріали до історії української козаччини» (1914), «Студії над державою Б. Хмельницького» (1925-1931), «Богдан Хмельницький» (1954) тощо.

Іван Крип'якевич – автор багатьох праць з історіографії («Українська історіографія»), археології, історії культури («Історія української культури», «Історичні походи по Львові»), численних науково-популярних нарисів з історії України («Велика історія України», «Історія українського війська»).

Ім'я Крип'якевича можна зустріти на багатьох підручниках з історії України. А «Історія української культури», видана за загальною редакцією Крип'якевича, є найнеобхіднішим посібником у вивченні побуту, письменництва, образотворчого мистецтва, театру та музики українського народу з давніх часів до першої третини XX століття. Крім того, його перу належить низка праць з української геральдики, сфрагістики (наука, яка вивчає печатки), екслібрису. Також він досліджував проблеми краєзнавства, освіти, розвитку педагогічної думки в Галичині.

Національна  парламентська бібліотека України з нагоди 130-річчя від дня народження І. П. Крип’якевича, видатного  українського історика підготувала книжкову виставку.

На виставці представлені найважливіші історичні праці, наукові дослідження з питань археології та історії української культури І. П. Крип’якевича. Наукові монографії, матеріали конференцій та публікації розкривають визначний внесок вченого у розвиток історії України, дають уявлення про його складний життєвий шлях.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського, 1; 2 поверх.

Термін експонування: 25 червня – 31серпня 2016 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД