Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До 90-річчя з часу створення Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника (1926)»

 

image

29 вересня 1926 року територія Києво-Печерського монастиря, заснованого у 1051 році,  було створено Всеукраїнське музейне містечко. Майно Лаври було націоналізовано, а монастир 1929 р. був ліквідований.

Створення заповідника мало на меті забезпечити збереження, реставрацію, вивчення високохудожніх творів мистецтва архітектурного комплексу Києво-Печерської лаври, проведення пошукової і науково-дослідної роботи.  

До початку Другої світової війни музей зібрав одну з найкращих у світі колекцій іконопису, цінні колекції культового одягу та виробів з дорогоцінних металів. Під час війни зібрання музею зазнало значних втрат. 1941 року музейна колекція з дорогоцінних металів була евакуйована до Уфи, у повоєнні роки повернута. Колекції, що залишалися в місті в період німецької окупації Києва, були пограбовані, частково вивезені до Німеччини, частково знищені. 

У 1944 році розпочалися  роботи з відтворення фондових колекцій Лаври. Були повернуті цінні речі, що потрапили до інших музеїв, незначну кількість музейних предметів повернули з Німеччини. 1949 року  фонди заповідника налічували понад 36 тисяч одиниць зберігання.

 Протягом 1950 – 1990-х рр. музейний комплекс проводив значні відновлювальні та ремонтно-реставраційні роботи, видавав книги, каталоги виставок, збірники наукових праць «Лаврський альманах».

У 1990 році, зважаючи на унікальність лаврського архітектурного ансамблю, значення Заповідника у розвитку вітчизняної та світової культури, 14-та сесія Міжурядового комітету ЮНЕСКО внесла архітектурний ансамбль Києво-Печерської лаври разом із Софією Київською до Списку об’єктів Світової спадщини. У 1996 році Указом Президента України Заповідникові було надано статус Національного.image

Фондова колекція Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника нараховує близько 71 000 одиниць зберігання, серед яких культові вироби з дорогоцінних металів, предмети іконопису, портрети церковних діячів та світських осіб, коштовні тканини з гаптуванням, стародруки, графічні роботи, фото, археологічні речі тощо. Це переважно експонати XVII – XX століть. 

За рельєфом територія Лаври поділяється на Нижню і Верхню. На верхній території лаври розташовані чисельні виставки та державні музеї.

На Нижній території знаходяться печерні лабіринти – Дальні та Ближні.

Після передачі  1988 року чернечій громаді території Дальніх та Ближніх печер на нижній території відновила свою діяльність Успенська Києво-Печерська лавра – одна з найбільших православних святинь України. У Лаврі діють Київські Духовні семінарія і академія, видавничий відділ Церкви. Монастир перебуває в юрисдикції Української Православної Церкви (Московського патріархату).

З метою забезпечення збереження комплексу нерухомих пам'яток та об'єктів культурної спадщини Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника проводяться науково-дослідницькі роботи, вивчається технічний стан, виконуються ремонтно-реставраційні роботи. 

До 90-річчя від часу створення Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника (1926) Національна парламентська бібліотека України підготувала книжкову виставку

В експозиції представлені документи і матеріали, що знайомлять з історією Києво-Печерської Лаври, її архітектурними пам`ятками, музеями та колекціями.

Наукові видання, матеріали конференцій та публікації Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника дають уявлення про науково-дослідну та реставраційну роботу.

На виставці представлено документи з фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: 

вул. Грушевського, 1; 2 поверх.

Термін експонування: 21 червня – 1серпня 2016 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД