Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Кіновечір до 75-річчя від дня народження Івана Миколайчука (1941–1987),

українського кіноактора, сценариста і режисера

 

image

23 червня 2016 року з нагоди 75-річчя від дня народження Івана Миколайчука в Національній парламентській бібліотеці України відбувся кіновечір з переглядом фільму «Іван Миколайчук.Посвята» (Україна, 1998).

Прелюдією до перегляду фільму став виступ Лариси Брюховецької, яка завітала до Кіномистецької вітальні НПБУ. Відомий кінокритик і кінознавець поділилась особистим баченням генія Івана Миколайчука в контексті порівняння доленосних подій його життя та життя Тараса Шевченка, роль якого Миколайчук зіграв у кінострічці «Сон» (1964 р.). Простеживши еволюцію творчого шляху Івана Миколайчука від його перших акторських ролей до сценарних і режисерських робіт, Лариса Іванівна «провела пунктири» подібності доль двох українських геніїв і запросила всіх до перегляду художньо-документального фільму «Іван Миколайчук. Посвята».

Творча робота Людмили Лемешевої (автор сценарію) і Анатолія Сирих (режисер) й до сьогодні зберігає живий образ легенди українського поетичного кіно: окремі кадри, епізоди, сцени з фільмів складаються в єдиний сюжет, створюючи на екрані містерію життя митця, який власними ролями, власними фільмами розповідає про себе глядачу.

Після перегляду кінострічки присутніх було запрошено до ознайомлення з книжковою виставкою «Білий птах українського кіно», розгорнутою в Національній парламентській бібліотеці України до 75-річчя від дня народження Івана Миколайчука.

Гості вітальні мали чудову можливість власноруч погортати видання, які зберігаються у фондах НПБУ, ознайомитись з науковими дослідженнями, нарисами про життя і творчість легендарного кіномитця, спогадами друзів, колег, рідних людей, інтерв’ю з кіноактором та його літературною спадщиною.