Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»

Зустріч з письменником Андрієм Курковим

 

11 червня 2016 року на засіданні клубу книголюбів «Субота у Бегемота» відбулася зустріч з письменником, кавалером ордера Почесного легіону Андрієм Курковим.

Відкрив зключне засідання сезону (2015-2016 рр.) голова клубу Анатолій Кончаковський.  У зазначений період відбулося 21 засідання. Доповідачами були відомі письменники, історики, літературознавці, архітектори, літературні критики, артисти, науковці. Палітра тем, яка висвітлювалася на його засіданнях, була різноплановою і цікавою. Також Анатолій Кончаковський окреслив  плани майбутніх зустрічей клубу «Субота у Бегемота» в новому сезоні.

Гостем засідання 11 червня був відомий український російськомовний письменник,  журналіст, кіносценарист Андрій Курков.

Про себе Андрій Курков розповів, що народився 23 квітня 1961 року в містечку Будгощ Ленінградської області. Батько –  військовий льотчик-випробувач, родом  з Північного Кавказу, мати — з Ленінградської глибинки. Коли хлопчику виповнилося  три роки, сім’я переїхала в Україну.

У 1983 році закінчив Київский педагогічний інститут іноземних мов і одночасно курси японської мови та заочно Московський університет культури.

Відомо, що Андрій Курков є автором понад 30 книг,  серед яких як романи для дорослих, так і казки для дітей,  понад 20 сценаріїв художніх та документальних фільмів. Він єдиний український російськомовний письменник, чиї книжки потрапили в топ-десятку європейських бестселерів. Російськомовне видання його найпопулярнішого роману «Пікнік на кризі» було продано в Україні накладом 150 тисяч примірників.

Книги письменника перекладено 36 мовами. Переважна більшість німецькою мовою (для Австрії, Німеччини, Швейцарії), французькою, англійською та українською. Водночас письменник стверджує, що наклади його книг в Україні невеликі порівняно з іноземними.

За сценарій свого роману до фільму «Приятель покойника» потрапив у трійку найкращих сценаристів Європи і був обраний членом Європейської кіноакадемії.

З великою теплотою Андрій Юрієвич згадав історію родини, поділився спогадами про свої вподобання в  юнацькі роки та творчий шлях, який починався з невдач, зокрема відмов видавництв друкувати його твори тощо. 

Незважаючи на різноплановість своєї роботи – редактор у видавництві  «Дніпро», сценарист  на кіностудії ім. Олександра Довженко, з 1989 по 1996 рр.–  викладач сценарної майстерності в Державному інституті театрального мистецтва ім. Карпенка–Карого,  участь у роботі над телевізійними проектами каналів BBC, ITV, CHANEL-4 (Великобританія) – основою своєї творчості вважає написання  книг.

На завершення зустрічі письменник поділився своїми творчими планами та розповів про героїв майбутніх романів, які є реальними людьми, що живуть і працюють у нинішньому соціумі.

Присутні задавали питання Андрію Куркову та щиро дякували за прекрасну, цікаву зустріч.