Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

7 червня 2016 року в Національній парламентській бібліотеці України в рамках Шевченкознавчих студій відбулася мистецька акція «Культурна дипломатія в дії: “Кобзар” в діалозі культур Китаю і України», організована спільно з Національною академією образотворчого мистецтва і архітектури, Китайською академією живопису та каліграфії, Національним музеєм Тараса Шевченка.

Відкриваючи захід, генеральний директор НПБУ Тамара Вилегжаніна розповіла про історію здійснення проекту «Шевченкознавчі студії», започаткованого бібліотекою у 2010 році до 200-річчя Т. Г. Шевченка,  та про багаторічний досвід плідної співпраці Національної парламентської бібліотеки України з Посольством Китайської Народної Республіки в Україні.

Алан Юй, віце-президент Китайської академії каліграфії і живопису, та Юй Чжи Сюе, член Китайської асоціації художників, з величезною повагою до Великого Кобзаря та українського народу, презентували учасникам акції книгу «Нев’януча слава. Шана Тарасові Шевченку», видану в Пекіні у 2016 році Китайською академією каліграфії і живопису накладом в одну тисячу примірників.

Відкриває книгу збірка поезій «Кобзар. Антологія поезії Тараса Шевченка», до якої ввійшли близько 20 творів українською та китайською мовами (в перекладі відомого літературознавця Ге Баоцюаня).  Друк здійснено на високоякісному «золотому» папері, вірші розміщено в орнаментальних стилізованих рамках. Друга частина видання – каталог 30 живописних та 30 каліграфічних робіт,  експонованих на міжнародній виставці у Національному музеї Тараса Шевченка у травні ц. р., до вікриття якої було приурочено випуск презентованого видання. Завершує книгу фотографічний розділ «Пам'ять про Україну і дружбу», котрий розповідає про  обмін культурними делегаціями між Китаєм і Україною. Видання становить виняткову художню цінність  і є складовою широкомасштабної програми, покликаної популяризувати мистецьку спадщину України в Китаї.

Аспірант  НАОМА Чжан Ібо  у своєму виступу (до речі – прекрасною українською мовою) підкреслив, що книга буде ще одною хорошою нагодою закохатися в Україну і більше співпрацювати з українськими художниками. Студент НАОМА Лянь Сі залишив бібліотеці короткий зворушливий нарис про вплив творчого спадку Кобзаря на художників двох країн – України та Китаю.

З української сторони про унікальність презентованого видання та його значення для подальшої розбудови українсько-китайських відносин у гуманітарній сфері, творчі зв’язки між китайськими та українськими митцями говорили у своїх виступах: академік Національної академії мистецтв України, професор, завідувач кафедри теорії та історії мистецтв НАОМА Олександр Федорук (модератор заходу), проректор НАОМА з наукової роботи Остап Ковальчук, радник Посольства України в Китайській Народній Республіці (2012-2013 рр.) з питань культури Валентин Величко, головний зберігач Національного музею Тараса Шевченка Юлія Шиленко, громадські діячі Володимир Волков та Михайло Костинський.

На завершення акції, книгу «Нев’януча слава. Шана Тарасові Шевченку» було подаровано провідним українським бібліотекам:  Національній парламентській бібліотеці України, Національній історичній бібліотеці України, Національній бібліотеці України для дітей, Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського, Національній науковій медичній бібліотеці України, Одеській національній науковій бібліотеці, Державній бібліотеці України для юнацтва, Харківській державній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка, Науковій бібліотеці ім. М. Максимовича Київського національного університету Імені Тараса Шевченка, Науковій бібліотеці Національного університету «Києво-Могилянська академія», Публічній бібліотеці імені Лесі Українки для дорослих міста Києва.