Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До 90-річчя від дня народження А. Д. Базилевича (1926–2005), українського графіка»

 

image

Анатолій Дмитрович Базилевич народився 7 червня 1926 року на Вінничині у родині інженера. У 1947 році вступив до Харківського художнього інституту. Його вчителями були такі відомі українськіхудожники, як Г. А. Бондаренко, Й. А. Дейц, А. Й. Страхов, І. Н. Філонов. В своїй дипломній роботі, ілюстраціях до «Буковинської повісті» І. Муратова, молодий митець зумів максимально наблизитися до стилю ілюстрованого твору і розкрити психологічний образ героїв.  

Перша книжка, оформлена А. Базилевичем, побачила світ у 1951 році в Харківському книжково-газетному видавництві. Це були «Байки» Г. Брежньова. Наступного року з’явилися його ілюстрації до «Байок» І. Крилова, що вийшли друком у київському видавництві «Молодь».

Після закінчення інституту у 1953 році Анатолій Базилевич переїхав до Києва і почав активно співпрацювати з видавництвами «Молодь», «Веселка», «Дніпро», «Мистецтво», «Радянський письменник», «Радянська школа», з естампним цехом Комбінату монументально-декоративного мистецтва та редакцією діафільмів «Укркінохроніки». Брав активну участь у художніх виставках.  У 1961 та 1996 роках у Києві відбулися його персональні виставки. Художня критика відмічала лаконізм художньої форми митця у поєднанні з глибоким проникненням у літературний зміст твору і суто українське відчуття гумору та сатири. У 1956 році А. Д. Базилевича прийняли до Спілки художників.

Найвагомішим досягненням талановитого художника-графіка є, безперечно, ілюстрування «Енеїди» І. Котляревського. У 1969 році за цю роботу йому було присвоєно звання «Заслужений діяч мистецтв УРСР» і лише у 1993 році — звання «Народний художник України».

«Енеїді» І. П. Котляревського він віддав дев’ять років свого життя і зробив понад 130 малюнків, створивши унікальний за обсягом і художньою адекватністю слову образотворчий цикл. Цією роботою митець підтвердив віртуозну майстерність як художник-психолог і рисувальник, котрий вміло користується кольором, діапазоном сміху, починаючи з доброзичливого жарту і закінчуючи вбивчою іронією і сарказмом.  

Анатолій Базилевич ілюстрував твори Марка Вовчка, І. Франка, М. Шолохова, Я. Гашека, Леся Мартовича, Г. Квітку-Основ’яненка, І. Нечуя-Левицького, Т. Шевченка, С. Руданського, І. Котляревського, О. Гончара, А. Свидницького, В. Симоненка, Ю. Збанацького, О. Ковіньки та багатьох інших. Анатолій Дмитрович був одним із кращих ілюстраторів дитячої книги в Україні.

imageВ ілюстраціях до книжкових видань для читачів-дітей митець завжди знаходив найвиразнішу форму малюнка, який би залишився в уяві дітей. А глибоке розуміння психології дитини допомогло йому донести до юного читача основні сюжетні лінії літературного твору. А. Базилевич ілюстрував «Угорські казки», «Казки» О. Пушкіна, «Казки» Г. Х. Андерсена, «Кіт у чоботях» Ш. Перро, «Гензель і Гретель» братів Грімм, «Абу-Касимові капці» І. Франка, збірник «Українські народні казки» (1970, 1974), казки М. Стельмаха, В. Бровченка та інші літературні, українські народні казки і казки народів світу.

Малюнок А. Д. Базилевича – легкий, невимушений, точний. Художник майстерно відтворював людську постать у найскладніших ракурсах, а обличчя виписував з найтоншими проявами міміки. Для своєї роботи талановитий графік завжди шукав прототипів серед сучасників, які зовнішністю і поведінкою нагадували літературних героїв.

Помер Анатолій Дмитрович Базилевич 30 червня 2005 року, похований на Байковому кладовищі у Києві.

Національна парламентська бібліотека України до 90-річчя від дня народження українського графіка А. Д. Базилевича підготувала книжково-ілюстративну виставку.

В експозиції представлені видання та публікації  про життєвий і творчий шлях митця та художні твори, ілюстровані А. Д. Базилевичем.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 7 – 22 червня 2016 р.