Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 Засідання клубу «Бібліотека і Місто».

Презентація книги Аркадія Третьякова

«Мала Васильківська. Шота Руставелі»  (Київ : ЛАТ&К, 2016).

 

 

image

14 червня  2016 року в Національній парламентській бібліотеці України на засіданні клубу «Бібліотека і Місто» дослідник історії Києва Аркадій Третьяков презентував свою нову книгу «Мала Васильківська. Шота Руставелі: культурологічний путівник» ( Київ : ЛАТ&К, 2016).

Книжка розповідає про одну з центральних вулиць міста Києва, яка виникла в 30-ті роки ХІХ століття як частина району «Нова Забудова», і на якій майже цілком збереглася дореволюційна забудова.

Що спонукало автора описати саме цю вулицю? Відповідь читач знаходить у перших рядках передмови: «Вже майже півстоліття я мешкаю на вулиці Шота Руставелі. Тут пройшли веселі і сумні, драматичні і кумедні епізоди мого життя. Як кожна вулиця, вона має свою історію, свої таємниці, зберігає пам'ять про звичайних і видатних мешканців. Будинки на вулиці з’являлися і зникали, перебудовувалися і змінювали вигляд, фіксуючи зміну часу й тенденцій у будівництві».

Джерелами для складання путівника послужили архівні документи, а також  матеріали Зводу пам’яток історії та культури України, друковані видання знаних істориків Києва Віталія Ковалинського, Михайла Кальницького, Марії Кадомської,  Олени Мокроусової, Ніни Коваленко та інших. Книга містить велику кількість ілюстрацій, більшість з яких публікується вперше. 

Окрім власне путівника, видання має додатки: зразки документів, що регулювали проведення будівельних робіт, як наприклад: прошенія, доклади, а також цікаві тогочасні документи: «Правила для домашних учительниц», «Правила для учениц Киевских женских гимназий», Іменний покажчик (нараховує 250 імен), Архівні джерела (перелік складений відповідно до викладу характеристики певного об’єкта) і Бібліографія.

Презентація, що супроводжувалася детальним відеорядом, викликала жваве обговорення в аудиторії.  У виступах лунали конструктивні поради та заохочення до подальшої роботи.

 

Інформація підготовлена  відділом СКД