Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»

 Зустріч з архітектором Іриною Малаковою. Тема: «Архітектор Ірина Малакова: з книги спогадів».

 

4 червня 2016 року відбулося чергове засідання клубу «Субота у Бегемота» на тему: «Архітектор Ірина Малакова: з книги спогадів».        

Ірина Магомедівна Малакова народилася 1936 р. у Києві, в інтелігентній родині з давнім українським корінням. Навчалась в київській школі № 138, фахову освіту здобула в Київському будівельному технікумі та Київському інженерно-будівельному інституті (нині – КНУБА). Працювала архітектором у науково-дослідних і проектних інститутах: «Діпромісто», «КиївЗНДІЕП», «Південдіпротрубопровід». Автор проектів багатоповерхових  житлових та адміністративних будинків у Києві та інших містах. У 1972–2008 рр. працювала в інституті «Укрпроектреставрація». Ірина Малакова – автор проектів реставрації понад 50 пам'яток архітектури Києва та інших місць України, автор меморіальної дошки В. Липському, встановленої 1975 року на будівлі Президії НАН України. Публікується у спеціалізованих та періодичних виданнях, бере участь у заходах, присвячених історії Києва.

На засіданні Ірина Малакова, архітектор, член Національної спілки архітекторів України, ознайомила присутніх із своєю новою книгою, яка незабаром вийде друком.

У виданні автор розповідає про себе та історію своєї родини, про архітектурні проекти багатоповерхових житлових і адміністративних будинків та про створені і виконані нею проекти реставрації пам’яток у місті Києві та інших містах України.

Під час доповіді Ірина Магомедівна докладно ознайомила присутніх з розділами книги, присвяченими реставраційним роботам пам'яток архітектури Києва та інших міст України, виконані у 1972  – 2008 роках під час роботи в інституті «Укрпроектреставрація»:  

З особливою теплотою І. Малакова поділилась спогадами про відродження будинку на Андріївському узвозі, 13 – нині Літературно-меморіальний музей М. Булгакова. Під час реставраційних робіт архітектор уважно читала «Білу гвардію» М. Булгакова. Адже Булгаков писав роман, прекрасно пам’ятаючи абсолютно всі інтер’єри квартири, в якій він жив. І це дозволило визначити, де шукати забиті двері, знищені перегородки, та повністю відновити планування і призначення приміщень.

Доповідач розповіла, що реставраційні роботи завжди розпочинались з праці на об'єкті фахівців – архітекторів та конструкторів, які ретельно досліджували споруду. Вони з'ясовували, які зміни і втрати відбулися за час її існування, в якому фізичному стані перебуває будівля та її частини. Одночасно мистецтвознавці відшукували в архівах та літературі всі можливі відомості, а, якщо пощастить, то й проект будівлі. До виконання реставраційних робіт Ірина Магомедівна завжди відносилась дуже рішуче, відстоювала кожну деталь реставрації. Адже закінчена реставрація повинна виглядати природно й органічно, втручання реставраторів мусить бути найменш відчутним.

Засідання відбувалося жваво і відзначалася особливим інтересом, адже розповідь супроводжувалась яскравим ілюстративним відеорядом. 

 

Інформацію підготовлено відділом СКД