Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

imageПрес-анонс

    

 

У Національній парламентській бібліотеці України

в рамках Шевченкознавчих студій відбудеться мистецька акція

«Культурна дипломатія в дії: Кобзар в діалозі культур Китаю і України»

    

image7 червня 2016 року о 15:00 в конференц-залі Національної парламентської бібліотеки України (вул. Набережно-Хрещатицька, 1) буде презентовано книгу «Нев’януча слава. Шана Тарасові Шевченку».

Видання, яке становить виняткову художню цінність та має велике історичне значення для розбудови українсько-китайських відносин у гуманітарній сфері, є складовою широкомасштабної програми, покликаної популяризувати мистецьку спадщину України в Китайській Народній Республіці.

Книгу видала Китайська академія каліграфії і живопису в Пекіні у квітні 2016 року накладом 1 000 примірників. Випуск видання було приурочено до Міжнародної виставки картин «Нев’януча слава. Шана Тарасові Шевченку»,  що проходила  11–26 травня в Києві,  в Національному музеї Тараса Шевченка.

Відкриває книгу збірка поезій «Кобзар. Антологія поезії Тараса Шевченка». До неї ввійшли близько 20 творів китайською та українською мовами.  Переклад здійснив відомий літературознавець Ге Баоцюань, який використав у своїй роботі Шевченкові тексти українською мовою. Вірші надруковано на високоякісному, «золотому» папері й розміщено в орнаментальних стилізованих рамках.

Друга частина видання – це каталог експонованих на виставці 30 живописних та 30 каліграфічних робіт китайських художників. Ілюстративний матеріал доповнюють розгорнуті характеристики  митців Китаю та їх роздуми про Україну.

Завершує книгу фотографічний розділ «Пам'ять про Україну і дружбу», котрий розповідає про  обмін культурними делегаціями між Китаєм і Україною.

До участі у заході запрошені представники Міністерства культури України та Посольства Китайської Народної Республіки, а також: Остап Ковальчук, проректор Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури з наукової роботи; Алан Юй, віце-президент Китайської академії каліграфії і живопису;  Юй Чжи Сюе – член Китайської асоціації художників; Василь Перевальський – академік Національної академії мистецтв України, завідувач кафедри графічних мистецтв НАОМА, народний художник України;  Валентин Величко, радник ректора НАОМА з міжнародних питань, Юлія Шиленко – головний зберігач Національного музею Тараса Шевченка.

В дискусії братимуть участь аспіранти НАОМА з Китайської Народної Республіки.

Модератор заходу – Олександр Федорук – академік Національної академії мистецтв України, професор, завідувач кафедри теорії та історії мистецтв Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, заслужений діяч мистецтв України.