Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Відкриття виставки живопису

«КВІТКОВА НИВА ПАРАСКИ ХОМИ»

 

15 лютого в Національній парламентській бібліотеці України  відбулося відкриття мистецької виставки української художниці, майстрині декоративного розпису Параски Хоми.

Параска Петрівна Хома – член Національної спілки художників України, заслужений майстер народної творчості України, лауреат Всеукраїнської премії ім. Катерини Білокур, лауреат премії ім. Ярослава Луковецького, кавалер ордена  княгині Ольги ІІІ та ІІ ступенів.

image

Експозиція «КВІТКОВА НИВА ПАРАСКИ ХОМИ» містить 9 робіт. Квітково-рослинні композиції, які виконані в авторській інтерпретації в стилі «наївного мистецтва», милують і приваблюють своєю природністю, простотою і щирістю. 

Учасники презентації переглянули фільм українського  кінорежисера Миколи Мащенка «Я училась у природы», знятий ще у 1979 році, який дав можливість почути розповідь майстрині про своє малярство, послухати її спів, познайомитися з процесом створення нових квіткових полотен. І сьогодні талановита, самобутня 82-річна художниця Параска Хома продовжує плідно працювати, даруючи людям своїм прекрасним мистецтвом  радість, добро, втіху і надію.

Представляли творчість художниці на відкритті Степанія Хома (невістка) та Василь Хома (онук), які завітали до Києва з Івано–Франківщини. Їх щира розповідь про сьогодення Параски Петрівни, її захоплення та уподобання, ставлення до останніх подій в країні зворушила присутніх і спонукала до жвавого обговорення  творчості майстрині.

У відкритті взяли участь користувачі та працівники бібліотеки, музейні працівники, представники бібліотечної спільноти Києва, викладачі Київського  державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука. 

Підтримати і висловити своє захоплення творчістю Параски Хоми завітала  заслужена артистка України Наталка Карпа.

 

Термін експонування: з 4 лютого по 31 березня 2016 року

за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1.

Вхід вільний.

 

Інформація підготовлена відділом СКД