Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка до Дня Соборності України

 

image

 

 

Ніхто нам не збудує держави,    

Коли ми самі її не збудуємо,

І ніхто з нас не зробить нації,

Коли ми самі нацією не схочемо бути.

 

В’ячеслав Липинський

 

 

 

97 років тому на майдані перед Софією Київською відбулася подія, про яку мріяли  багато поколінь українців, – возз’єднання східних і західних земель в одну соборну і неподільну Українську Народну Республіку.

Згідно з Указами Президента України Петра Порошенка про щорічне відзначення 22 січня – у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки – Дня Соборності України та «Про відзначення у 2016 році Дня Соборності України» в Національній парламентській бібліотеці України розгорнуто тематичну книжкову виставку.

Експозиція, сформована на основі документів із фондів НПБУ, створена з метою виховання у користувачів Бібліотеки патріотизму і гордості за героїчне минуле та сьогодення українського народу.

На виставці представлені видання, які висвітлюють сторінки української історії, національно-визвольних процесів початку ХХ століття, видання про відомих громадських, політичних і військових діячів – тих, хто прокладав шлях до омріяної соборності.

І хоча державі у той час не вдалося зберегти єдність і незалежність молодої держави, «Акт Злуки» став ціннісним мірилом усіх майбутніх політичних ініціатив.

День Соборності 2016-го Україна зустрічає зі зброєю в руках, воюючи за свою Свободу і Незалежність. Власне, і за Соборність. Надзвичайно важливо відновити українську Соборність у свідомості і серцях багатьох українців, згуртувати  суспільство навколо головної національної ідеї – єдності держави.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: з 20 січня по 21 лютого 2016 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД