Понеділок, 6 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

Кіномистецька вітальня

 

З нагоди 50-річчя прем’єри художнього фільму «Тіні забутих предків»

 

image6 жовтня 2015 року в Національній парламентській бібліотеці України в рамках Кіномистецької вітальні відбулась зустріч з генеральним директором Національної кіностудії художніх фільмів, народним артистом України, режисером Олесем Янчуком. Зустріч була присвячена 50-річчю прем’єри фільму «Тіні забутих предків».

Свого часу ця кінострічка вразила глядачів багатьох країн світу. Фільм став призером кількох престижних міжнародних кінофестивалів і отримав статус світового шедевра.

Прем’єра кінострічки, яка відбулась 5 вересня 1965 року в столичному кінотеатрі «Україна», стала знаковою подією. Під час прем’єри українські дисиденти, зокрема Василь Стус, Вячеслав Чорновіл, Іван Драч, закликали всіх присутніх підвестися на знак протесту проти арештів української інтелігенції.

З огляду на великий суспільно-політичний резонанс і вагоме значення кінокартини для вітчизняної культури, 26 червня 2015 року Кабінетом міністрів України було прийнято  Розпорядження про відзначення у 2015 році 50-річчя прем’єри художнього фільму «Тіні забутих предків».

Про ювілейні святкові заходи, які пройшли на вищому державному рівні, зокрема урочистий вечір в кінотеатрі «Київ», а також святкування у Верховинському районі й Національній кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка, гостям Кіномистецької вітальні розповів Олесь Янчук, генеральний директор Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка, народний артист України, член Оргкомітету з підготовки та відзначення у 2015 році 50-річчя прем’єри художнього фільму «Тіні забутих предків». Увазі глядачів було представлено фільм, відзнятий Олесем Янчуком, який передав всім присутнім атмосферу урочистого відзначення і неповторний колорит святкування у Верховині ювілею прем’єри легендарної кінострічки.

Під час живого спілкування відомий режисер відповів на питання аудиторії, озвучив стан проблем і своє бачення перспектив розвитку вітчизняної кіногалузі.

 

Інформація підготовлена відділом СКД