Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 150-річчя від дня народження Андрея Шептицького (1865 – 1944), митрополита Греко-Католицької церкви, українського громадсько-політичного діяча

image

Я хотів би стати всім для усіх, щоби всіх спасти…

Митрополит Андрей Шептицький

 

Митрополит  Андрей Шептицький, (мирське ім'я Роман Марія Александр Шептицький; 29 липня 1865, Прилбичі — 1 листопада 1944, Львів) – граф, єпископ Української греко-католицької церкви; з 17 січня 1901 до смерті – Митрополит Галицький та Архієпископ Львівський–предстоятель Української греко-католицької церкви. Належить до знатного галицького роду Шептицьких. Один із 7 синів графа Івана й графині Софії з Фредрів, граф. Початкову освіту здобув вдома, гімназіальну – у Львові й Кракові.

Любов до Бога і України прищеплювалась вже з дитячих літ. Молодий чернець, але вже  доктор права, з прибраним іменем Андрей був висвячений на священика у 1892 р., згодом одержав ступінь доктора богослов’я і філософії, а в 1899 р. став єпископом Станіславським. Через рік його призначено Митрополитом Галицьким, Архиєпископом Львівським та Кам’янець-Подільським. У 1908 р. дістав від Папи Пія Х патріарші уповноваження.

Своєю простотою і вбогістю, мудрістю і смиренням притягав до себе всі верстви населення, широко розгортаючи церковну і національно-культурну працю. Висвячував і посилав священиків по всіх закутках світу, де тільки була українська душа. Ставав в обороні прав українського народу. Писав глибокі філософсько-богословські та аскетичні твори, знав багато іноземних мов і робив переклади творів святих отців на українську мову.

Вважаючи справу розбудови освіти й культури засобом національної оборони поневоленого народу, заснував Український Національний Музей (1905 р.), відстоював необхідність утворення українського університету у Львові, підтримував приватні народні школи ім. Б. Грінченка, князя Данила, єдину міську українську школу ім. М. Шашкевича, товариства «Просвіта», «Рідна Школа», Наукове Товариство ім. Шевченка, читальні, школи для ремісничої і гімназійної молоді, організації «Пласт», «Луг», «Сокіл-Батько», «Українська Молодь Христові», сприяв видавництву журналів для молоді «Наш Приятель», «Поступ», «Українське Юнацтво». В його особі знайшли надійного покровителя і мецената молоді художники, музиканти. Дбаючи про фізичне здоров'я свого народу, у 1903 році відкрив Народну Лічницю (лікарню), Порадню для матерів, дитячі садочки, сиротинці. Помагав розбудовувати економічні установи (Іпотечний банк, товариство взаємного страхування «Дністер» та ін.).

Митрополит відійшов у вічність 1-го листопада 1944 р. і був похований серед великого зібрання духовенства та мирян у крипті Собору св. Юра у Львові. Андрей Шептицький – це взірець справжнього українця-християнина, який віддав своє життя на вівтар Божої любові заради спасіння церкви і народу.

Він залишався зі своєю Церквою та народом у важкі періоди двох світових воєн, чотирьох змін урядів, міжвоєнних лихоліть. 1914 року уряд царської Росії навіть ув’язнив митрополита Андрея на три роки в Суздальському Спасо-Євфиміїському монастирі. Та пізніше, коли 1917-го, після Лютневої буржуазно-демократичної революції, був звільнений, сказав: «Я не три роки ув’язнення, а ціле своє життя радо провів би у в’язниці, лиш би тебе, дорогий мій український народе, бачити свобідним і вільним». 

imageДо 150-річчя від дня народження Андрея Шептицького (1865 – 1944), митрополита Греко-Католицької церкви, українського громадсько-політичного діяча в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку. Експозиція вміщує збірники документів і матеріалів, ознайомлюючись із якими, читачі самі можуть зробити висновок, ким був митрополит для Церкви і довіреного йому народу. Це тематичні збірники: «Церква і церковна єдність у спадщині Митрополита Андрея Шептицького», «Церква і суспільне питання», чотири томи пастирських послань митрополита (1899—1944 рр.), видання науково-популярного характеру, наприклад , «Митрополит і Пласт» та багато ін.

На виставці представлено документи з фондів НПБУ. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 24 липня – 24 серпня 2015 р.

 

 Інформація підготовлена відділом СКД