Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До 100-річчя від дня народження П. Т. Тронька (1915−2011),

українського історика, Героя України


image

Петро Тимофійович Тронько   народився 12 липня 1915 р. у селянській родині  на Харківщині.

Трудову діяльність розпочав у 1932 р. робітником шахти. Після закінчення учительських кур­сів працював учителем  та  директором дитячого будинку.

Від перших днів Другої світової  вій­ни перебував у діючій армії. Про героїзм і ратну звитягу воїна промовляли бойові нагороди: ордени Червоної Зірки, Вітчизняної війни I ступеня, Б. Хмельницького II та III ступеня, медалі «За бойові заслуги», «За оборону Києва», «За оборону Сталінграда», «За визволення Києва», «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» та ін.

Талант науковця розкрився під час навчання в Київському державному універ­ситеті, по закінченні якого у 1948 році  він був зарахований до аспірантури Академії суспільних наук.

Впродовж 17 років (1961—1978) Петро Тимофійович працював заступником Голови Ради Міністрів УРСР, займався питаннями культури, освіти, охорони здоров'я. Відома діяльність вченого і як депутата Верховної Ради України дев'яти скликань.

Роботу в державних органах П. Т. Тронько вдало поєднував з науковою діяльніс­тю. Попри велику завантаженість Петро Тимофійович не полишав наукових дослід­жень.

 Головне дітище Петра Тимофійовича Тронька – унікальне 26-томне видання «Історія міст і сіл Української РСР». У створенні видання брали участь понад 100 тис. осіб. У 1976 р. це фундаментальне видання і його керівники  удостоєні Державної премії СРСР у галузі науки і техніки.

У 1978 р. П. Т. Тронька обрали академіком і віце-президентом Академії наук України. З 1979 р. він керував відділом історико-краєзнавчих досліджень в Інституті історії АН УРСР. Під керівництвом ученого розпочалася робота з підготовки «Зводу пам'яток історії і культури України».

За ініціативою академіка і його безпосередньою участю розгорталася робота зі спорудження Національного музею народної архітектури та побуту України  (закладеного в 1969 р), Національного заповідника Хортиця (1965 р.), Меморіального комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років» (відкритий у 1981 р.) та ін.

Петро Тронько особисто ініціював відтворення у Києві пам'яток часів Київської Русі: Золотих воріт, ансамблю Михайлівського Золотоверхого монастиря, Успенського собору Києво-Печерської лаври.  

Перу талановитого дослідника належить понад 600 наукових праць, зокрема 17 монографій.

Із здобуттям Україною незалежності Петро Тимофійович Тронько зосередився на науковій, науково-просвітницькій та науково-організаційній діяльності, а також захисті і відтворенні пам'яток історії і культури. Очолюючи головну редколегію багатотомної серії книг «Реабілітовані історією», проводив велику координаційну роботу, завдяки якій було повернуто добре ім'я сотням тисяч жертв тоталітаризму.

Багатогранна наукова праця П. Т. Тронька відзначена численними державними нагородами: орденами Леніна, Жовтневої революції, чотирма орденами Трудового Червоного Прапора, Дружби народів, «За заслуги» ІІІ ступеня, Князя Ярослава Мудрого V ступеня та ін.

З нагоди 100-річчя від дня народження П. Т. Тронька, українського історика, Героя України  Національна парламентська бібліотека України підготувала книжкову виставку.  

В експозиції представлено науковий доробок П. Т. Тронька, матеріали про життєвий і творчий шлях науковця, окремі статті, матеріали наукових конференцій.

На виставці представлені документи і публікації із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань  даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 9 липня – 1вересня  2015 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД