Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До 210 – річчя від дня народження М. В. Закревського (1805 – 1871),  

українського історика, фольклориста, етнографа, лінгвіста, письменника

image

Микола Васильович Закревський народився 1805 року в м. Києві у міщанській родині. У 1820—1829 рр. навчався у Вищій київській гімназії. 1829 р. вступив на юридичний факультет Дерптського університету, але через матеріальну скруту залишив навчання (1831) і  почав працювати викладачем Вейсенштейнського училища (Естонія), потім Ревельської гімназії (Таллінн).

Ще з юних років майбутній етнограф мріяв написати якомога повнішу історію Києва, матеріали до якої збирав з університетських років.

Свою першу, невелику за обсягом, працю «Очерк истории города Киева» М. Закревський видав 1836 року у Ревелі.

У 1847–1849 рр. проживав у Москві. 1849—1850 рр. працював наглядачем при пансіоні Рязанської гімназії, навчався в рисувальному та архітектурному класах Академії мистецтв у Санкт-Петербурзі. У 1859 р. остаточно переїхав до Москви. Працював коректором при друкарні Московського університету, з 1863 р. – помічником бібліотекаря Московського публічного музею.

Завдяки сприяння і підтримці відомого  професора-славіста О. Бодянського 1858 року Микола Васильович опублікував «Летопись и описание города Киева». За цей твір 1859 р. його було удостоєно звання дійсного члена Товариства історії та старожитностей російських при Московському університеті.

У 1861році М. В. Закревський опублікував одне з перших українських фольклорних видань – збірник «Старосветский бандуриста». У ньому вміщено 190 українських пісень і дум, 3878 прислів’їв, приказок, загадок, а також словник українських ідіом – 11127 слів. У вступі автор виступив захисником права свого народу на розвиток рідної мови та літератури.

Продовжуючи збір матеріалів для доповнення «Летописи…», влітку 1864 р. М. Закревський здійснив подорож до Києва, де познайомився з істориком П. Лебединцевим.

Брав участь у роботі Московського  археологічного товариства, голова якого граф О. Уваров надав кошти на видання праці «Описание Киева» у 2-х частинах (1868 р.). У 1-й частині дослідження охарактеризовано географічне положення, природу, клімат, населення міста, викладено його історію від найдавніших часів до середини XIX ст. У 2- й частині видання автор вперше узагальнив відомості про історію місцевості Києва, видатні споруди, пам’ятки та пов’язані з ними події. Книга ілюстрована малюнками автора, кресленнями і картами, містить численні додатки. «Описание Киева» стало зразком для підготовки багатьох аналогічних видань.

До кінця життя Микола Закревський продовжував збирати фольклорні матеріали та матеріали з історії Києва, більшість з яких, на жаль, не була опублікована. Помер і похований у Москві. У 1983 р. на його честь названо вулицю в Києві.

21 червня цього року виповнюється 210 років від дня народження Миколи Васильовича Закревського, українського історика, фольклориста, етнографа, лінгвіста, письменника. Це знаменна дата для науковців, дослідників, краєзнавців та всіх, хто цікавиться минулим Києва.

Національна парламентська бібліотека України до 210- ї річниці від дня народження М. В. Закревського організувала книжкову виставку. В експозиції представлено документи і публікації про науковий і життєвий шлях вченого. На виставці експонуються видання та публікації науковців, довідково- енциклопедичні видання, присвячені вивченню наукового доробку Миколи  Васильовича Закревського, бібліографічні списки літератури, що включають праці М. В. Закревського, рецензії та відгуки на них.

На виставці представлені документи і публікації із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх. 

Термін експонування: 18 червня – 1 липня 2015 р.