Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 120-річчя від дня народження М. Т. Рильського (1895 – 1964), українського поета і громадського діяча


image

Максим Рильський (19.03.1895, Київ — 24.07.1964, Київ) — видатний український поет, перекладач, академік АН України.

Як учений і критик він багато зробив для осмислення історії літератури та її сучасного досвіду; перу поета належать також праці з фольклористики, мистецтвознавства, мовознавства, теорії перекладу. Визнання наукових та літературних досягнень поета відбулись в обранні його академіком АН УРСР (1943) та АН СРСР (1958). Активний учасник громадсько-політичного життя, він був головою Спілки письменників України, обирався депутатом парламенту, очолював інститут мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН СРСР, неодноразово нагороджувався високими урядовими нагородами.

Писати почав рано – перший його вірш був опублікований уже в 1907 р., а через три роки побачила світ дебютна збірка «На білих островах» (1910 р.). У літературних колах М. Рильський належав до групи «неокласиків». Цією обставиною спричинено, що його теж не обминули репресії: 1931 р. він півроку пробув «під слідством» в ув’язненні, доки не був звільнений «за відсутністю достатніх даних для обвинувачення й суду». Серед кращих поетичних книжок повоєнного часу — «Троянди й виноград» (1957), «Далекі небосхили» (1959), «Голосіївська осінь» (1959), «Зимові записи» (1964).

Максим Рильський - один з найвидатніших в українській та світовій літературі майстрів художнього перекладу російської, польської та французької літератур, які він досконало знав і любив. У російській літературі предметом його творчих захоплень був Пушкін, з творів якого він переклав кілька поем, зокрема і романи у віршах «Євгеній Онєгін» та «Мідний вершник», багато ліричних віршів, низку перекладів він здійснив з поезії І. Крилова, М. Лермонтова, М. Некрасова, В. Брюсова, у співавторстві переклав «Лихо з розуму» О. Грибоєдова. У польській літературі його увагу привертали великі романтики ХІХ ст. – А. Міцкевич, Ю. Словацький, Ю. Тувім, у французькій – П. Корнель, Ж. Расін, Ж.-Б. Мольєр,  Вольтер, В. Гюго та інші. А ще були перекладені численні зразки лірики Гете, Гейне та сучасною українською мовою переложено «Слово про Ігорів похід».

Помер Максим Тадейович Рильський  24 липня 1964 року.

До 120-річчя від дня народження М. Т. Рильського (1895 – 1964), українського поета і громадського діяча в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку. Експозиція вміщує найвідоміші твори поета, його перекладацький доробок та дослідження його творчості відомими науковцями.

На виставці представлено документи з фондів НПБУ. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

            Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

            Термін експонування: 19 березня – 3 квітня 2015 р.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД