Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До 200-річчя від дня народження М. М. Вербицького (1815–1870), українського композитора, автора музики Гімну України

 та до 150-річчя першого публічного виконання національного гімну

 

Державний Гiмн України - нацiональний гiмн на

музику М.Вербицького iз словами, затвердженими

законом, що приймається не менш як двома

третинами вiд конституцiйного складу

Верховної Ради України.

 

Конституцiя  України.  Роздiл . Ст. 20

 

image

Михайло Вербицький народився 4 березня 1815 року у  родині священника недалеко від міста Перемишль. Коли хлопчикові виповнилося 10 років його батько помер. Над Михайлом та його молодшим братом взяв опікунство далекий родич – Іван Снігурський, видатний культурний та релігійний діяч, засновник перемишльської друкарні, дяко-вчительського інституту та музично-співацької школи.

З 1828 року Михайло Вербицький навчається у музичній школі та співає у хорі, заснованому при Перемишльський кафедрі Іваном Снігурським. Репертуар хору, що складався з творів класичних композиторів – Й. Гайдна, В. Моцарта, та музики українських композиторів – Дмитра Бортнянського та Максима Березовського, мав важливе значення для формування майбутнього композитора.

Під час навчання Львівській духовній семінарії Вербицький продовжує заняття музикою: керує хором семінарії, опановує гру на гітарі. Численні твори, перекладені або створені ним для гітари, стали популярними у галицькому домашньому музикуванні.

У другій половині 40-х років XIXст. композитор звертається до релігійної музики – пише повну Літургію для мішаного хору (яка і сьогодні звучить у багатьох церквах Західної України) та інші церковні композиції.

З початком відродження театрального руху Галичини М. Вербицький пише музичні номери для театральних вистав різних жанрів, створює музику для львівського театру «Руська Бесіда». Завдяки його музиці театральні п'єси  отримали широку популярність серед глядачів.

На жаль, складні життєві обставини відтягнули отримання священицького сану до 1850 р. (він два рази був змушений переривати навчання). Надалі йому кілька років довелося переїжджати з однієї сільської приходу до іншого. У1856 році він оселився у селі Млини на Яворівщині, служачи у Покровській церкві. Тут М. Вербицький прожив решту свого життя.В останні роки життя композитор займався педагогічною діяльністю, писав статті, створював музику.

Найвідомішим твором Михайла Вербицького стала музика до пісні «Ще не вмерла Україна» на слова Павла Чубинського, в майбутньому – Державний гімн України.  

Вважається, що пісня була написана в період 1862–1864 рр., а перше публічне виконання майбутнього гімну відбулося 10 березня 1865 року в Перемишлі, під час першого на західноукраїнських землях України шевченківського концерту (композитор сам співав у хорі). Пісня стала настільки популярною серед галицької молоді, що у свій час вважалася народною. Упродовж 1917-1920 років пісня «Ще не вмерла Україна» виконувала функцію національного гімну, але законодавчо це не було затверджено.

Тільки з проголошенням незалежності України (1991 р.), у січні 1992 року вийшов Указ Президії Верховної Ради України «Про державний гімн України», в якому автором музики затвердили Михайла Вербицького, а в березні 2003 року Верховна Рада України ухвалила текст Гімну, в основу якого покладено вірш Павла Чубинського «Ще не вмерла України і слава, і воля». 

Слова гімну засвідчують соборність українського народу, єдність його земель, сподівання на славне утвердження вільної України поміж іншими народами.

З нагоди 200- річчя від дня народження М. М. Вербицького, українського композитора, автора музики Гімну України та до 150-річчя першого публічного виконання національного гімну , згідно з Указом Президента України Про відзначення 200-річчя від дня народження Михайла Вербицького та 150-ї річниці першого публічного виконання національного гімну  Національна парламентська бібліотека України організувала книжково-ілюстративну виставку.

Експозиція знайомить відвідувачів з одним із державних символів України – Гімном України, історією його створення та творчістю авторів – М. Вербицького і П. Чубинського.

Виставка презентує  текст Державного Гімну України, оригінальний текст вірша П. Чубинського «Ще не вмерла Україна» в різних редакціях та  публікації про написання М. Вербицьким музики до вірша.  Матеріали про творчий і життєвий шлях авторів пісні «Ще не вмерла Україна» –  композитора М. М. Вербицького та автора вірша П. П. Чубинського, етнографа, поета та журналіста представлені окремими виданнями, статтями з періодичних видань та матеріалами наукових конференцій. 

На виставці представлені документи і публікації із фондів НПБУ, інтернет-ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул.Грушевського, 1,  2-й поверх.

 

Термін експонування: 4 березня – 5 квітня 2015 р.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД