Понеділок, 6 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання Кіномистецької вітальні

 

Показ документального фільму «Дорога. Василь Стефаник»

(студія «Віател», 2014)  та  зустріч з його творцями.

           

 

image29 січня 2015 року в конференц-залі Національної парламентської бібліотеки України в рамках Кіномистецької вітальні відбувся показ документального фільму «Дорога. Василь Стефаник», створеного в серії «Гра долі» студією «ВІАТЕЛ» у 2014 році  та  зустріч з його творцями.

 Присутні тепло вітали кінорежисера-постановника, директора Інституту екранних мистецтв НУТКТ імені І. Карпенка-Карого, заслуженого діяча мистецтв України   Василя Вітра та директора студії «ВІАТЕЛ», продюсера Галину Криворчук.

Фільм «Дорога. Василь Стефаник» розповідає про життя і творчість письменника, політика, громадського діяча, депутата Віденського парламенту від селян Покуття, учасника першого у Києві свята Соборності України 22 січня 1919 року Василя Стефаника.   

Розпочинаючи зустріч, ведуча – зав.відділу соціокультурної діяльності НПБУ  Олена Погонець привернула увагу до того, що творча спадщина В. Стефаника, неперевершеного майстра дуже стислої, драматичної за змістом і глибоко ліричної за звучанням соціально-психологічної новели,  має велике пізнавальне, ідейно-естетичне й історико-літературне значення. Красномовним доповненням до розповіді про письменника стали прижиттєві видання його творів із фондів НПБУ.

Після перегляду кінострічки своїми враженнями поділилися український поет, прозаїк і драматург Василь Фольварочний та науковий співробітник  Музею видатних діячів української культури Галина Виговська.

Галина Криворчук і Василь Вітер розповіли про те, як знімався фільм, як бережуть пам'ять про Василя Стефаника його нащадки, про творчі плани на майбутнє.

Дружні оплески присутніх засвідчили щиру подяку митцям за їх таку потрібну українському глядачеві працю.

 

 

Інформацію підготовлено відділом СКД НПБУ