Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До 90-річчя від дня народження М. Г. Водяного (1924 – 1987), українського артиста


imageМихайло Григорович Водяний (справжнє прізвище - Вассерман)– видатний український артист оперети, театральний режисер, актор кіно.

Він народився 23 грудня 1924 року в Харкові в заможній родині. Від матері успадкував абсолютний музичний слух і акторські здібності.

Навчався на акторському факультеті Ленінградського театрального інституту.

1943 р. Михайла Водяного було зараховано у склад трупи П’ятигорського театру музичної комедії, де і відбувся його професійний дебют.

1945 р. молодого артиста запросили до Львова, де він працював спочатку у мюзік-холі, а потім в театрі оперети. І лише в 1953 р., коли Львівська оперета змінила прописку, переїхавши до Чорного моря, Михайло Григорович опинився в Одесі – місті, якого не покидав до свого останнього часу.

1976 р. Михайло Водяний став першим артистом жанру оперети, який отримав звання «народний артист СССР».

Загалом в театрі він зіграв понад 150 ролей. Найяскравіші з них – Альфред Дуліттл («Мояimage чарівна леді, Ф. Лоу), Боні («Сільва», І. Кальман), Реб Тев’е («Скрипаль на даху», Дж. Бок), Яшка Буксир («Біла акація», І. Дунаєвський), Мишко Япончик («На світанку», О. Сандлер) та ін.

У кіно знімався небагато. Одна з найбільш пам'ятних ролей - кумедний бандит Попандопуло в комедії "Весілля в Малинівці" (1967). Знімався також у фільмах: "Ескадра йде на захід" (1965), "Інспектор карного розшуку" (1971), "Дванадцять стільців" (1977), "Небезпечний вік" (1981) та ін.

Михайло Водяний займався і адміністративною роботою - він багато років очолював Одеське відділення Спілки театральних діячів, а в 1979-1983 - обіймав посаду художнього керівника і директора Одеського театру музичної комедії.

Завдяки енергії й авторитету Михайла Григоровича в Одесі було побудовано сучасну будівлю театру, який сьогодні носить його ім’я.

На відзнаку 90-річчя від дня народження Михайла Водяного в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку.

Експозиція, побудована на матеріалах періодичних і книжкових видань, висвітлює сторінки життя і творчості видатного артиста, знайомить із розмаїттям блискуче зіграних ним ролей. Виставку доповнено ілюстративним матеріалом, що містить світлини сцен спектаклів та кадри кінофільмів за участі майстра.

На виставці експонуються документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 23 грудня 2014 р. – 8 січня 2015 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД НПБУ