Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«Пам'ять минулих століть.

До 700-річчя мечеті-медресе хана Узбека»

 

imageУ 2014 році виповнюється 700 років з часу побудови мечеті-медресе хана Узбека, що розташована у місті Старий Крим (Солхат) Автономної Республіки Крим. Відповідно до Постанови Верховної Ради  про відзначення цієї історичної  дати у Національній парламентській бібліотеці України організовано книжково-ілюстративну виставку «Пам'ять минулих століть. До 700-річчя мечеті-медресе хана Узбека ».

Культурна спадщина Криму формувалася протягом тривалого історичного періоду. Вона становить серйозний  здобуток світового  культурного надбання. Серед найцікавіших пам’яток історії, що збереглися до нашого часу,  мечеть-медресе хана  Узбека. Мечеть було imageзбудовано в Солхаті у 1314 році на честь сходження на престол хана Золотої Орди Узбека. Вона стала головним мусульманським  храмом середньовічного Солхата.  До південного торця мечеті примикала будівля медресе –image мусульманської вищої школи. Фактично це був один з перших середньовічних університетів, де готували служителів культу, вчителів мусульманських шкіл, службовців, вивчали Коран, астрономію, арабську мову, філософію та арифметику. Медресе було споруджено у 1333 році. Комплекс мечеті-медресе  вважається видатною imageархітектурно-історичною пам’яткою середньовічного зодчества.  Мечеть була відреставрована і зараз    вона є діючим  мусульманським храмом, який   надзвичайно шанують у Криму.

Тим, кому цікаво дізнатись більше про історичну пам’ятку ХІУ ст., пропонуємо  звернутись до документів, представлених на книжковій виставці.  Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

На фото:

- Місто Старий Крим у східній частині Криму  (карта).

- Мечеть хана Узбека

- Мечеть хана Узбека і руїни  медресе в Старому  Криму.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 18 листопада – 31 грудня