Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

image29-30 жовтня 2014 року у Національній парламентській бібліотеці України відбувся другий Міжнародний семінар з обміну досвідом у сфері культури між Україною та Республікою Польща.  Організаторами семінару виступили Міністерство культури України, Міністерства культури й національної спадщини Республіки Польща, Рада національної спадщини Республіки Польща.

 Участь у роботі семінару взяли заступник Міністра культури України з питань європейської інтеграції Світлана Фоменко та начальникimage управління регіональної та культурно-просвітницької роботи Лариса Нікіфоренко, фахівці провідних бібліотечних і музейних закладів України. Цього разу учасники семінару обговорювали питання охорони культурної спадщини.

Пані Dorota Janiszewska-Jakubiak, заступник директора департаменту з питань культурної спадщини розповіла про діяльність департаменту, організацію роботи та співпрацю з державними органами за межами Республіки Польща в країнах imageСНД та колишнього Союзу,  поділилася практичним досвідом реалізації програми Міністра культури Республіки Польща по захисту пам’яток культури «Культурна спадщина» в містах України, Литви, Латвії, Республіки Білорусь та ін. Розповіла про спільний Українсько-Польський проект «Спільна спадщина» по охороні, збереженні та реставрації польських цвинтарів на території України, а саме: Личаківський та Янівський цвинтарі, Байкове кладовище в Києві, та польські кладовища у Житомирі та в інших українських містах.

Пані Ewa Wiłkojć, розповіла про реалізацію дослідницького проекту у сфері реставрації картин Королівського замку на Вавелю та обласного музею в Stalowa Wola.

Пані Elżbieta Jagielska, представник Ради національної спадщини Республікиimage Польща презентувала роботу Національного інституту спадщини в сфері захисту та реставрації пам’яток культури на території Республіки Польща, розповіла про роль і завдання держави в сфері охорони нематеріальної культурної спадщини.

Пані Ewa Potrzebnicka, заступник директора Національної бібліотеки Республіки Польща поділилась досвідом збереження культурної спадщини бібліотеки, розповіла про технологію реставрації стародруків в бібліотеках та архівах та створення «Національного бібліотечного ресурсу».

Пан Dariusz Grot, Генеральний директор державного архіву доповідав про оцифрування польської архівної та культурної спадщина.

Пані Joanna Grzonkowska, представник Національного інституту музеєзнавства та захисту експонатів доповіла про правові аспекти в роботі музеїв Республіки Польща: структуру, функціонування, аспекти музейного та культурного менеджменту, критерії міністерського нагляду.

Про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту та кризової ситуації доповіла пані Ewa Potrzebnicka, заступник директора Національної бібліотеки Республіки Польща.

Представник Ради національної спадщини Республіки Польща Lidia Klupsz, доповіла про діяльність Національного комітету «Блакитний щит» який опікується виконанням положень Гаазької конвенції по захисту всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

 

Інформація підготовлена відділом ДІО