Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників

 

 

Я єсть народ,

 якого Правди сила

 ніким звойована

 ще не була.

Яка біда мене,

яка чума косила! –

А сила знову розцвіла.

 

Павло Тичина


image

image

День визволення України від фашистських загарбників — свято, яке відзначається в Україні щорічно 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України. У цей день відбуваються вшанування ветеранів та полеглих у війні, виставки військової техніки, народні гуляння та святкові концерти.

Український народ, який зазнав гітлерівської окупації і звірств фашистських головорізів, не схилив голови і не став на коліна перед загарбниками, разом з усіма народами-братами, він піднявся на священний і нещадний бій з ворогом.

До 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників в Національній парламентській бібліотеці України організовано книжково-ілюстративну виставку, присвячену безсмертному подвигу, ратній  та трудовій звитязі українського народу в роки Великої Вітчизняної війни.

Документи, представлені в експозиції, розкривають історичну правду про переможні й трагічні дні, змальовують образи учасників воєнних подій.  

Окремими томами на виставці представлено Книгу Пам'яті України – своєрідний літопис боротьби і мужності нашого народу, котрий здолав фашистську навалу і здобув Перемогу в травні 1945 року. Вони розповідають про героїзм і самопожертву воїнів-українців у боротьбі з гітлерівськими загарб­никами. У Книгах Пам'яті опубліковано імена полеглих у роки війни (воїнів і цивільних громадян).

Наукові збірники представляють публіцистичні статті та аналітичні дослідження істориків, спогади безпосередніх учасників війни. Багато із пропонованих книг – це роздуми про долі переможців. Автори зуміли напи­сати про їхню воєнну і повоєнну долю так, що ці розповіді торкають глибини людської душі.

Окремі матеріали виставки є зверненням безпосередньо до молоді. Це – накази-заповіти ветеранів та екскурсійні маршрути Подвигу і Слави.

Представлені в експозиції альбоми презентують архівні фотографії, репродукції плакатів і газет воєнних років, документи, надані із сімейних архівів.

Книжкова виставка – це вдячний привід, щоб віддати належну шану не тільки воїнам, що піднялись на бій  з фашизмом, а й усім тим, хто кував перемогу, працюючи на заводах і фабриках, у наукових установах, на ланах і фермах, хто боровся із ворогом у партизанських загонах і підпіллі, у Русі Опору за межами Батьківщини, хто не скорився і загинув у концентраційних таборах.

На виставці представлено документи з фондів НПБУ. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

 

Термін експонування:  28 жовтня – 20 листопада 2014 р.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД