Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

 

До 125-річчя від дня народження А. А. Ахматової (1889–1966), видатної російської поетеси, літературознавця, перекладача

 

«ГОЛОС СРІБНОГО СТОЛІТТЯ»

 

 

image«Анна Ахматова – целая эпоха в поэзии нашей страны. Она спутница нескольких поколений. Я счастлив, что жил в одно время с ней. Она щедро одарила своих современников человеческим достоинством, своей свободной и крылатой поэзией – от первых книг о любви до стихов стоящего под огнем Ленинграда.

Через трудную женскую судьбу пронесла она свою гражданственность и великий поэтический дар. Стихи ее будут жить, пока будет существовать поэзия на русской земле».

 

Костянтин Паустовський

 

 

Анна Андріївна Ахматова народилась 23 червня 1889 року в Одесі. Її батько був відставним флотським інженером-механіком.

Свій перший вірш написала в 11 років, в пресі вперше виступила в 1907 році. Її перша поетична збірка «Вечір» вийшла в 1912 році.

Творча діяльність Анни Ахматової тривала майже шість десятиліть. За цей час її поезія пережила певну еволюцію, зберігаючи при цьому досить стійкі естетичні принципи, що сформувалися ще в перше десятиріччя творчого шляху.

Говорячи про свої вірші, Ахматова стверджувала: «Для мене в них – зв'язок з часом, з новим життям мого народу. Коли я писала їх, я жила тими ритмами, які звучали в героїчній історії моєї країни. Я щаслива, що жила в ці роки і бачила події, яким не було рівних».

imageДо 125-річчя від дня народження великої поетеси в Національній парламентській бібліотеці України створено книжкову виставку «Голос срібного століття».

В експозиції представлено збірки поетичних творів А. Ахматової різних років видання, опубліковані поетичні переклади з китайської, корейської, української (збірка «Зів’яле листя» І. Франка), західно-європейських мов, літературна і мемуарна проза тощо.

Література про Анну Ахматову містить мемуарні статті, спогади про велику поетесу, матеріали її щоденників, присвячення, які розкривають самобутність майстерності, особливості художнього світу, масштаб особистості митця.

Представлені на виставці наукові та науково-публіцистичні видання презентують дослідження життя і творчості великого російського поета А. А. Ахматової.

На виставці представлені документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1

Термін експонування: 23 червня – 7 липня 2014 р.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД